Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: «Ρεφενές» από τις συστημικές τράπεζες για τη σωτηρία της First Republic

Πηγή: AP

Ισχύς εν τη ενώσει για την προστασία του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος με συνολικά 11 κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βάζουν… πλάτη για την θωράκιση της μικρής περιφερειακής τράπεζας First Republic Bank που θεωρείτο ότι μπορεί να είναι το επόμενο θύμα της κρίσης που έχει ξεσπάσει, από την περασμένη εβδομάδα, στον κλάδο.

Όπως είχαν αναφέρει και δημοσιεύματα νωρίτερα, η JPMorgan Chase, που δουλεύει συμβουλευτικά προς την μικρή τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, είχε βγει στη… γύρα από χθες το βράδυ αναζητώντας επειγόντως νέα κονδύλια για τη στήριξη της, καθώς η κρατική βοήθεια δεν φαινόταν να είναι αρκετή για να καθησυχάσει μετόχους και καταθέτες. Μέσα σε λίγα 24ωρα η μετοχή της είχε χάσει πάνω από 70% της αξίας της, μετά και την υποβάθμιση της σε «σκουπίδια» από όλους τους οίκους αξιολόγησης.

Η συμμαχία των... προθύμων

Τελικά το σχέδιο απέδωσε καρπούς και μια ομάδα 11 κορυφαίων τραπεζών της Wall Street, μεταξύ των οποίων η JPMorgan, η BofA, η Citigroup και η Wells Fargo δημιούργησαν ένα «μαξιλάρι» ύψους 30 δισ. δολαρίων σε μη εγγυημένες καταθέσεις. Μάλιστα, μόνο οι συγκεκριμένες τέσσερις μεγάλες τράπεζες συνέβαλαν με περίπου 5 δισ. δολάρια η καθεμία.

Goldman Sachs και Morgan Stanley ακολουθούν στη λίστα προσφέροντας η καθεμία από 2,5 δισ. δολάρια. Οι υπόλοιπες θα «μπουν» με λιγότερα.

Ο όρος είναι πως οι καταθέσεις αυτές θα πρέπει να παραμείνουν στην τράπεζα για μίνιμουμ 120 ημέρες και να λαμβάνουν κανονικό επιτόκιο, όπως και οι τωρινές καταθέσεις.

«Αυτή η ενέργεια των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη τους στην First Republic και στις τράπεζες κάθε μεγέθους και καταδεικνύει τη γενικότερη δέσμευσή τους να βοηθήσουν τις τράπεζες να εξυπηρετούν τους πελάτες και τις κοινότητές τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η First Republic, στα τέλη του 2022, διέθετε 212 δισ. δολάρια σε assets, κατέχοντας την 14η θέση στην λίστα των αμερικανικών τραπεζών.

H πληροφορία για το πακέτο στήριξης είχε πυροδοτήσει ένα μίνι ράλι στη μετοχή της μετά το σφυροκόπημα των προηγούμενων ημερών. Τελικά η μετοχή έκλεισε με άνοδο σχεδόν 10%.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ