Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εξαγορά Credit Suisse: Ασφυκτικό πρέσινγκ στην UBS για να αποφευχθεί το ντόμινο στις αγορές

Πηγή: AP

Στις 8 το πρωί της Δευτέρας ανοίγουν οι αγορές της Ελβετίας και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το deal της UBS για την εξαγορά της Credit Suisse, προκειμένου να αποτραπεί ένας νέος πανικός. Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις, με την UBS να ζητά κρατικές εγγυήσεις και την Ελβετία να μελετά... παράκαμψη της νομοθεσίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η συμφωνία.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, έκανε σαφές το μήνυμα μέσω της Le Parisien: «Περιμένουμε τώρα μια οριστική και διαρθρωτική λύση».

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε επίσης επισημάνει ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: UBS-Credit Suisse: Διάσωση με έκτακτα μέτρα και κρατικές εγγυήσεις - Κρίσιμες ώρες

Πυρετός διαβουλεύσεων

Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλέν Μπερσέ, καθώς και μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου έφθασαν από τις 08:30 (ώρα Ελλάδας) στο υπουργείο Οικονομικών. Τα επτά μέλη της κυβέρνησης είχαν ήδη συνεδριάσει και χθες, Σάββατο.

Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS πρέπει να σφραγιστεί σήμερα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην πρωτεύουσα της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δύο γιγάντιων τραπεζικών ιδρυμάτων, είχε αναφέρει χθες η καλά ενημερωμένη ταμπλόιντ Blick.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι μια περίπλοκη υπόθεση που υπό φυσιολογικές συνθήκες απαιτεί μήνες. Η UBS δεν είχε στη διάθεσή της παρά μερικές ημέρες.

Ωστόσο, οι ελβετικές αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πιέσουν την UBS να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της, εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που ασκείται από τους μεγάλους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς εταίρους της Ελβετίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για τις δικές τους χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει η Blick.

Εγγυήσεις ζητά η UBS, έκτακτα μέτρα από την Ελβετία

Η UBS AG ζήτησε να λάβει κρατικές εγγυήσεις ύψους περίπου 6 δισεκ. δολαρίων για μια πιθανή εξαγορά, ενώ η Ελβετία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει τη συμφωνία. 

Οι εγγυήσεις που ζητά η UBS θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές δαπάνες, δήλωσαν δύο άτομα στο Reuters.

Διαβάστε επίσης: Πίσω από την κουρτίνα της Credit Suisse και της Silicon Valley

Mε βάση την ελβετική νομοθεσία, η UBS θα έπρεπε να δώσει στους μετόχους περιθώριο έξι εβδομάδων για να διαβουλευτούν πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία. Ωστόσο, η UBS άφησε να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν έκτακτα μέτρα ώστε να παρακαμφθεί αυτή η υποχρέωση, σύμφωνα με τους FT.

Πιθανή συγχώνευση των δύο τραπεζών μπορεί να στοιχίσει 10.000 θέσεις εργασίας, επισημαίνει το Reuters.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα στηρίξει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ