Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Γιατί η διάσωση της Credit Suisse χτύπησε καμπανάκι στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων

Πηγή: Associated Press

Η διάσωση της Credit Suisse χτύπησε ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων, παρατηρεί ο Tom Westbrook του πρακτορείου Reuters. Όπως ο ίδιος εξηγεί, το πιο ισχυρό σοκ στην συμφωνία - εξπρές που έπρεπε να κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο για τη διάσωση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse Group AG ήρθε για τους κατόχους των πιο «επικίνδυνων» ομολόγων της τράπεζας.

Όχι μόνο ανακάλυψαν ότι είναι οι μόνοι επενδυτές που δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση, αλλά πολύ περισσότερο ότι η μακροχρόνια πρακτική να δίνεται προτεραιότητα στους κατόχους ομολόγων έναντι των μετόχων στην ανάκτηση του χρέους είχε ανατραπεί.

Οι τράπεζες έχουν ήδη πληρώσει πολύ περισσότερα φέτος από ό,τι στο παρελθόν για τέτοιου είδους υβριδικά κεφάλαια, και τώρα δεν θα υπάρχουν πλέον αγοραστές, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι ελβετικές αρχές που διαμεσολαβούν στη διάσωση της Credit Suisse μέσω της συγχώνευσής της με την UBS δήλωσαν ότι 16 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (17 δισεκατομμύρια δολάρια) από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων AT1 θα διαγραφούν και θα κουρευτούν στο 100%.

Οι κάτοχοι ομολόγων AT1 κατατάσσονται κάτω από εκείνους που κατέχουν μετοχικά μερίδια στην Credit Suisse που αναμένουν να λάβουν 0,76 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.

Αυτό το σοκ σάρωσε τις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, προκαλώντας την άνοδο των τραπεζικών CDS και την πτώση των μετοχών. Ο δείκτης μετοχών της παγκόσμιας τράπεζας MSCI έπεσε στις 84 μονάδες, από 100 δύο εβδομάδες πριν. Οι μετοχές και τα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησαν καθώς οι έμποροι ανατιμολόγησαν τον κίνδυνο και το κόστος του κεφαλαίου των τραπεζών.

«Με την αναδιάρθρωση της Credit Suisse, κανείς δεν είχε πραγματικά σκεφτεί πώς η διάσωση θα επηρέαζε το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων AT1 και ότι αυτό ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος», δήλωσε ο Sean Darby, στρατηγικός αναλυτής στον οίκο Jefferies στο Χονγκ Κονγκ. Το μέγα ζήτημα που έχει ανακύψει δεν εδράζεται στη δομή των  συγκεκριμένων ομολόγων, αλλά στο πόσο απροετοίμαστες ήταν οι αγορές για αυτό το αποτέλεσμα, μετά από μια διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, εξήγησε ο ίδιος.

«Αυτό που λέει τώρα η αγορά είναι ότι από σήμερα και μέχρι τη λήξη των συγκεκριμένων ομολόγων υπάρχει κίνδυνος για αυτό το χρέος, το κόστος του οποίου δεν έχει  αποτιμηθεί σωστά, υπό το φως των νέων εξελίξεων και του τι συμβαίνει στις τράπεζες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

Τα ασιατικά ομόλογα AT1 υποχώρησαν 4-5 μονάδες, ενώ τα ευρωπαϊκά 10 μονάδες. Ένα ομόλογο AT1 αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων της Credit Suisse με κουπόνι 4,5% χτυπήθηκε τόσο χαμηλά έως και 1 σεντ στο δολάριο, σύμφωνα με την τιμολόγηση του Tradeweb.

«Όταν ένας επενδυτής αγοράζει ένα ομόλογο AT1, γνωρίζει τους κινδύνους και ότι είναι κάτω από τους senior τίτλους στην κεφαλαιακή διάρθρωση. Αλλά υποθέτει ότι είναι πάνω από το μετοχικό κεφάλαιο», δήλωσε ο Steven Major, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας σταθερού εισοδήματος στην HSBC.

Τα ομόλογα AT1 που δημιουργήθηκαν στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι μια μορφή χρέους χαμηλής ή «υβριδικής» εξασφάλισης που μετράει στο
εποπτικό κεφάλαιο των τραπεζών. Σχεδιάστηκαν ως μέρος των ομολόγων TLAC για να παρέχουν μια «διάσωση» τύπου bail in ή έναν τρόπο για τις τράπεζες να μεταφέρουν  ους κινδύνους στους επενδυτές - ομολογιούχους, μακριά από τους φορολογούμενους εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα ομόλογα AT1, τα οποία φέρουν επίσης υψηλό  τοκομερίδιο, μπορούν να μετατραπούν σε μετοχικά κεφάλαια ή να «κουρευτούν» όταν τα αποθέματα κεφαλαίου μιας τράπεζας διαβρωθούν πέρα ​​από ένα συγκεκριμένο όριο.

Κούρεμα ομολόγων AT1 έχει πραγματοποιηθεί σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αυστρία και η Δανία.

Στην Ευρωζώνη είναι διαφορετικά

Ο John Likos, αναλυτής  στον οίκο BondAdviser, είπε στο Reuters ότι τα αυστραλιανά AT1 ενσωματώνουν όρους που θα καθιστούσαν πολύ δύσκολο για τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές να σχεδιάσουν μια εξαγορά – διάσωση τύπου Credit Suisse, με τα «υβριδικά ομόλογα» να χάνουν το 100% της αξίας τους, ενώ οι μέτοχοι ανακτούν αξία.

«Είναι ένα παράξενο και παράλληλο σύμπαν, αυτό στο οποίο η μετοχή κάτι παίρνει και τα υβριδικά ομόλογα τίποτα», παρατήρησε ο ίδιος. Στην περίπτωση της Credit Suisse,  στόσο, το ενημερωτικό δελτίο των ομολόγων AT1 είχε καταστήσει σαφές στους αγοραστές του ότι οι κάτοχοι υβριδικών τίτλων (AT1) θα μπορούσαν να κινδυνέψουν με απώλειες 100% της επένδυσής τους.

Ειδικότερα το ενημερωτικό δελτίο ανέφερε ότι σε περίπτωση κουρέματος «οι τόκοι επί των Ομολογιών παύουν να αποδίδονται, το πλήρες κεφάλαιο κάθε ομολόγου θα μηδενίζεται αυτόματα και μόνιμα, οι κάτοχοι θα χάσουν ολόκληρη την επένδυσή τους στα Ομόλογα...».

«Πιστεύουμε ότι αυτό που έγινε είναι αρκετά αρνητικό για τα ομόλογα AT1 και γενικά για τους τίτλους TLAC παγκοσμίως, καθώς η πρακτική της Ελβετίας υπογράμμισε τους εγγενείς  κινδύνους που υπάρχουν σε αυτά τα προϊόντα», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Deutsche Bank.

Οι traders της Goldman Sachs Group Inc ετοιμάζονταν να υποβάλουν προσφορές για αξιώσεις έναντι των ομολόγων της Credit Suisse AT1, ανέφερε την Κυριακή το Bloomberg  News.

Τα spread των τραπεζών θα διευρυνθούν περαιτέρω, εκτιμούν αναλυτές. Τα Swap spreads των αμερικανικών τραπεζών, σύμφωνα με τον δείκτη ICE BofA, έχουν ήδη  μετακινηθεί στις 198 μονάδες βάσης από 128 στις αρχές Μαρτίου. Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με αξιολόγηση BBB, το spread αυξήθηκε κατά 50 bps σε ένα μήνα και διαμορφώνεται στις 174.

«Εάν παίρνετε 10% απόδοση σε ένα προϊόν, όταν η κρατική ασφάλεια πληρώνει 4%, τότε κερδίζετε πολύ επιπλέον απόδοση. Αλλά όλοι μπαίνουν σε αυτό τον κίνδυνο πιστεύοντας ότι θα είναι πάνω από τους κατόχους μετοχών στα δύσκολα, αυτό είναι αυτό για το οποίο οι άνθρωποι ανησυχούν»…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ