Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Η κατάρρευση της Credit Suisse απειλεί την τραπεζική κυριαρχία της στη διαχείριση πλούτου

Πηγή: Unsplash

Η αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS αναμένεται να πλήξει σημαντικά την εικόνα της Ελβετίας ως κορυφαίου προορισμού διαχείρισης καταθέσεων και πλούτου στον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών. 

Μετά την αποδυνάμωση του τραπεζικού απορρήτου, στην οποία αναγκάσθηκε μετά τα μέσα της περασμένης δεκαετίας, το deal της περασμένης Κυριακής και το ολικό «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δισ. δολαρίων, κλονίζουν τη φήμη της σταθερότητας και της καλής εποπτείας του τραπεζικού της συστήματος.

Η Credit Suisse, που κλυδωνιζόταν επί σειρά ετών από σκάνδαλα και ζημιές, έδινε τους τελευταίους μήνες μάχη για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της.

Η ίδια η UBS, εξ άλλου, διασώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση το 2008 λόγω των ζημιών που είχε από την έκθεσή της σε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια αμερικανικών τραπεζών.

►Διαβάστε επίσης: Ελβετία: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Ωφελημένη η Σιγκαπούρη

Η κατάρρευση της Credit Suisse και οι συνέπειές της «θα είναι πολύ καταστροφικές», δήλωσε ο Arturo Bris, καθηγητής Χρηματοπιστωτικής στο International Institute for Management Development (IMD) στη Λωζάνη, προσθέτοντας ότι μπορεί να ωφελήσει τα άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Η Ελβετία διαχειρίζεται σήμερα διεθνή assets αξίας 2,6 τρισ. δολαρίων, περισσότερα από ό,τι η Βρετανία και οι ΗΠΑ, αλλά πιέζεται από άλλα κέντρα, όπως το Λουξεμβούργο και κυρίως η Σιγκαπούρη, η οποία έχει αναπτυχθεί ταχύτατα τα τελευταία χρόνια.

«Οι τραπεζίτες στη Σιγκαπούρη θα ανοίγουν σαμπάνιες», δήλωσε ο Bris.

Η αξιοπιστία της Ελβετίας ως σταθερής και προβλέψιμης χώρας έχει χαθεί από κινήσεις, όπως το «κούρεμα» των ομολόγων της Credit Suisse, πρόσθεσε.

Με βάση το deal της περασμένης Κυριακής, οι κάτοχοι των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse θα χάσουν τα πάντα, ενώ οι μέτοχοί της, που συνήθως αποζημιώνονται μετά τους ομολογιούχους, θα λάβουν 3,23 δισ. ευρώ.

Αν και το ενημερωτικό φυλλάδιο για τα παραπάνω ομόλογα ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι κάτοχοί τους δεν θα έπαιρναν τίποτε, λίγοι περίμεναν την απαξίωση της ελβετικής τράπεζας.

Μειώνονται οι ελβετικές τράπεζες

Η Ενωση Ελβετικών Τραπεζών (SBA) επιχείρησε να εξωραΐσει την κρίση, παρουσιάζοντας τη διάσωση της Credit Suisse με πρωτοβουλία των ελβετικών Αρχών ως ένδειξη ισχύος.

«Ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός τομέας μπόρεσε να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα ενός σημαντικού παίκτη… Με την έννοια αυτή, βλέπω επίσης μελλοντική ευημερία για το χρηματοπιστωτικό κέντρο, επειδή έχουμε εκατοντάδες πολύ καλά κεφαλαιοποιημένων τραπεζών  και πολύ επιτυχημένες τράπεζες διαχείρισης πλούτου και διαχείρισης ενεργητικού», δήλωσε ο πρόεδρος της SBA και πρώην διευθύνων σύμβουλος της UBS, Marcel Rohner.

Ωστόσο, ο αριθμός των ελβετικών τραπεζών είχε μειωθεί σε 239 το 2021 από 356 το 2002, με τον αριθμό του προσωπικού τους να έχει συρρικνωθεί σε 91.000 από 108.000 το 2011.

Ελβετικές τράπεζες

Αγκάθι ο έκτακτος νόμος για την εξαγορά

Αλλοι ήταν πιο επιφυλακτικοί για το μέλλον του ελβετικού τραπεζικού κλάδου, τονίζοντας την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Credit Suisse.

«Υπάρχουν πολλά ανοικτά ερωτήματα, όπως ο έκτακτος νόμος που αγνοεί τις απόψεις των μετόχων ή η μεταχείριση των ομολογιούχων», δήλωσε ο Stefan Legge, επικεφαλής φορολογικής και εμπορικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Σεν Γκάλεν. «Ισως κάποιοι να έχουν ψευδαισθήσεις  και να πιστεύουν πράγματι ότι κάνουν σπουδαία δουλειά», πρόσθεσε.

Η Ελβετία επέβαλε νόμο έκτακτης ανάγκης για να υπάρξει ένα δημόσιο δίχτυ ασφαλείας για τη ρευστότητα, ο οποίος προβλέπει την παροχή ρευστότητας έως 100 δισ. ελβετικά φράγκα στην Credit Suisse.

Πιο αμφιλεγόμενος είναι πάντως ο έκτακτος νόμος που επέτρεψε τη συγχώνευση χωρίς την έγκριση των μετόχων.

Ελαστική η νομοθεσία για κακοδιαχείριση τραπεζών

Σύμφωνα με τον Legge, η κατάρρευση της Credit Suisse θα λειτουργήσει ως καμπανάκι και μπορεί να οδηγήσει σε νέα νομοθεσία για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Σε αντίθεση με άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα, όπως η Βρετανία, όπου τα ανώτερα τραπεζικά στελέχη μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με ποινικές κυρώσεις, η Ελβετία δεν έχει ουσιαστικούς μηχανισμούς που καθιστούν τους τραπεζίτες υπεύθυνους για κακοδιαχείριση.

Συνδικάτα και κόμματα στην Ελβετία αντέδρασαν με οργή στη διάσωση της Credit Suisse, η οποία μπορεί να στοιχίσει έως 9 δισ. φράγκα στους φορολογούμενους.

►Διαβάστε επίσης: Reuters: Γιατί η διάσωση της Credit Suisse χτύπησε καμπανάκι στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων

Μείωση της συμβολής των τραπεζών στο ελβετικό ΑΕΠ

Ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας της Ελβετίας βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό πίεση και συγκεκριμένα μετά την εξασθένιση του τραπεζικού απορρήτου με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και άλλων χωρών που ήθελαν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή των πολιτών τους.

Η συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στο ελβετικό ΑΕΠ μειώθηκε στο 8,9% πέρυσι από 9,9% το 2002, με τον φαρμακευτικό τομέα να γίνεται πιο σημαντικός στη χώρα με το τρίτο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο.

ελβετικές τράπεζες και ΑΕΠ

Το ελβετικό ερευνητικό ινστιτούτο, BAK Economics, θεωρεί ότι ο αντίκτυπος από τις τελευταίες εξελίξεις θα περιοριστεί στον τραπεζικό τομέα, εκτιμώντας ότι θα χαθούν έως 12.000 θέσεις εργασίας, αλλά ότι η επίπτωση στην ευρύτερη οικονομία θα είναι περιορισμένη.

Ο Bris πάντως θεωρεί θέμα χρόνου να ξεπεράσει η Σιγκαπούρη την Ελβετία ως το κορυφαίο κέντρο διαχείρισης assets στον κόσμο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ