Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών τον Μάρτιο - Στάσιμη η μεταποίηση

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

H ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε σε υψηλό επίπεδο 10μήνου τον Μάρτιο, χάρη στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η οικονομία της ανακάμπτει.

Υψηλές αυξήσεις τιμών παρά τη μείωση του κόστους 

Οι πληθωριστικές πιέσεις για τις επιχειρήσεις συνέχισαν να αποκλιμακώνονται, με τις τιμές των εισροών στη μεταποίηση να μειώνονται σημαντικά. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους με ρυθμούς που δεν έχουν καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας πριν από την πανδημία.

Η απασχόληση αυξήθηκε επίσης και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στις προοπτικές παραμένει ανθεκτική παρά τις ανησυχίες από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και την αύξηση των επιτοκίων.

Ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών 

Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει συνολικά συγκρατημένος και καθοδηγείται αποκλειστικά από τον τομέα των υπηρεσιών,  καθώς ο μεταποιητικός τομέας είδε τις νέες παραγγελίες να μειώνονται περαιτέρω, κάτι που σημαίνει ότι η τρέχουσα παραγωγή στηρίζεται μόνο στις μη εκτελεσμένες παλαιότερες παραγγελίες.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI), που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών εταιρειών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, αυξήθηκε τον Μάρτιο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα στις 54,1 μονάδες που είναι υψηλό 10μήνου από 52 μονάδες τον Φεβρουάριο.  

Για τον τομέα των υπηρεσιών, ο PMI αυξήθηκε απότομα στις 55,6 μονάδες από 52,7 τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας την ισχυρότερη άνοδο από τον Μάιο. Βασική εξέλιξη ήταν εν προκειμένω η περαιτέρω αναθέρμανση της ανάπτυξης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με μία σημαντική καμπή στο real estate σε σχέση με πέρυσι παρά τις πρόσφατες ανησυχίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και τα υψηλότερα επιτόκια.

Στάσιμη η μεταποίηση

Από την άλλη πλευρά, ο μεταποιητικός τομέας σε γενικές γραμμές έμεινε στάσιμος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με το δείκτη παραγωγής να υποχωρεί από τις 50,1 στις 49,9 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες είναι το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ