Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εν μέσω της κρίσης

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν

Σε κλειστή συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ηγηθεί απόψε η Τζάνετ Γέλεν. Αν και η ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν αναφέρεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, είναι προφανώς πως βασικό, αν όχι μόνο θέμα, θα είναι η τρέχουσα κρίση που έχει ξεσπάσει στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο.  

Στη συνεδρίαση, πέρα από την κυρία Γέλεν, θα παραστούν μεταξύ άλλων η ηγεσία της Federal Reserve, του FDIC και της SEC (της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς).

Η σημερινή νέα αστάθεια στις τραπεζικές αγορές, αν και αυτή τη φορά είχε ως επίκεντρο την Ευρώπη και τη γερμανική Deutsche Bank, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και πως ο κίνδυνος «μόλυνσης» του τραπεζικού συστήματος και στις δύο ακτές του Ατλαντικού παραμένει, σηματοδοτώντας τη χειρότερη απειλή για τον κλάδο από την παγκόσμια κρίση του 2008. Κλιμακώνει δε, την πίεση προς τις εποπτικές αρχές να λάβουν επιπλέον μέτρα στήριξης και θωράκισης των τραπεζών.

Το αγκάθι των μη εγγυημένων καταθέσεων

Χθες η κυρία Γέλεν προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές για τον κίνδυνο νέων… bank run, ξεκαθαρίζοντας πως οι αρχές είναι έτοιμες να επαναλάβουν τα έκτακτα μέτρα που υιοθέτησαν μετά την κατάρρευση της SVB και της Signarure, εφόσον χρειαστεί. Αν και μία ημέρα νωρίτερα είχε απορρίψει την πιθανότητα συνολικού πλαισίου προστασίας όλων των καταθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μη εγγυημένων, όπως έγινε… εκτάκτως στην περίπτωση των δύο μικρών τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση είχε επιβεβαιώσει ότι το εποπτικό συμβούλιο εργάζεται ήδη πάνω στην αναθεώρηση του guidance προκειμένου οι εποπτικοί κανόνες να αναμορφωθούν και να διευρυνθούν, έτσι ώστε να καλύπτουν μικρές τράπεζες, όπως πιθανότατα και μη τραπεζικά, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα ήταν συστημικά σημαντικά. Αυτό πιθανότατα θα είναι και το κεντρικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση.

Πάντως, σε περίπτωση που δρομολογηθεί η τροποποίηση του εποπτικού πλαισίου πιθανότατα στις αλλαγές θα συμπεριληφθεί και το ζήτημα της πράσινης πολιτικής και της διαχείρισης του ρίσκου της κλιματικής αλλαγής, που είναι εδώ και καιρό ζητούμενο να ενταχθεί στους βασικούς κανόνες του τραπεζικού συστήματος αλλά και τα stress tests.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ