Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παραιτήθηκε το στέλεχος που έστειλε στον γκρεμό την Credit Suisse

Ammar Al Khudairy

Ο πρόεδρος της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, βρέθηκε εκτός της τράπεζας, πληρώνοντας κατά τα φαινόμενα τη μεγαλειώδη γκάφα που έκανε πριν από δύο εβδομάδες η οποία αποσταθεροποίησε τη μετοχή της Credit Suisse και οδήγησε τελικά στην αναγκαστική εξαγορά της από την UBS.

Η κατάρρευση της Credit Suisse προκάλεσε τεράστια ζημιά στη σαουδαραβική τράπεζα, η οποία είχε αγοράσει τον περασμένο Οκτώβριο - σε μία περίοδο που είχαν ήδη αρχίσει να φεύγουν μαζικά πελάτες από την ελβετική τράπεζα - το 9,9% των μετοχών της έναντι 1,46 δισ. ελβετικών φράγκων και έγινε έτσι ο μεγαλύτερος μέτοχός της. Η Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως η επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων της σαουδαραβικής εθνικής τράπεζας στην Credit Suisse είχε πραγματοποιηθεί με απαίτηση του πρίγκιπα διαδόχου και ντε φάκτο επικεφαλής της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Όταν η τραπεζική κρίση άρχισε να μαίνεται, μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, ο Al Khudairy ρωτήθηκε στις 15 Μαρτίου από το Bloomberg αν η τράπεζά του θα ήταν διατεθειμένη να συμβάλει με νέα κεφάλαια στην Credit Suisse, απαντώντας «ξεκάθαρα όχι».. Ο Σαουδάραβας τραπεζίτης έδειξε άγνοια κινδύνου καθώς οι αγορές ήταν ήδη σε αναμμένα κάρβουνα. 

H δήλωσή του ήταν το φυτίλι που ανατίναξε τη Credit Suisse, η μετοχή της οποίας κατρακύλησε 30% μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αναγκάζοντας την ελβετική κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει το ίδιο βράδυ την παροχή ρευστότητας 50 δισ. φράγκων για τη στήριξη της CS και στη συνέχεια, όταν ούτε αυτή ήταν αρκετή, να προωθήσει μαζί με την ελβετική κυβέρνηση την εξαγορά της από την UBS. 

Ο Χουντάρι αντικαταστάθηκε στη ηγεσία του διοικητικού συμβουλίου της SNB από τον Σαΐντ Μοχάμεντ αλ-Γκάμντι, που ήταν προηγομένως γενικός διευθυντής του ομίλου.

Σε αντικατάσταση του τελευταίου, ο Ταλάλ Άχμεντ αλ-Χερέιτζι διορίστηκε προσωρινός διευθυντής.

Παραίτηση για «προσωπικούς λόγους»

Στην ανακοίνωση της Saudi National Bank προς τις χρηματιστηριακές Αρχές της χώρας σήμερα το πρωί αναφερόταν ότι ο Al Khudairy παραιτήθηκε για «προσωπικούς λόγους». Ωστόσο, οι «προσωπικοί λόγοι» συχνά υποκρύπτουν άλλους λόγους και η χρονική εγγύτητα της αντικατάστασης του  Al Khudairy συνηγορούν στο ότι πλήρωσε «το μάρμαρο» της γκάφας του

Βουτιά 26 δισ. στην κεφαλαιοποίηση της Saudi National Bank

Ο ίδιος προσπάθησε στη συνέχεια να τη μαζέψει κάπως, δηλώνοντας ότι η Credit Suisse δεν είχε ζητήσει μετά τον Οκτώβριο νέα κεφαλαιακή ένεση, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Και ήταν πολύ μεγάλη για τους Σαουδάραβες καθώς η αξία της επένδυσής τους συρρικνώθηκε δραματικά. 

Αυτή η ζημιά ήρθε να προστεθεί στη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της Saudi National Bank κατά 26 δισ. δολάρια μετά την είσοδό της στη Credit Suisse στις 27 Οκτωβρίου 2022. 

Η πορεία του Al Khudairy

O Al Khudairy κατά τη διάρκεια της καριέρας του στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Σαουδικής Αραβίας διετέλεσε επικεφαλής ορισμένων από τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του βασιλείου. Διετέλεσε πρόεδρος της Goldman Sachs Group Inc. και της Morgan Stanley στη Σαουδική Αραβία.

Ίδρυσε επίσης την εταιρεία εναλλακτικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Amwal AlKhaleej και Amwal Capital Partners, με έδρα το Ριάντ και το Ντουμπάι.

Στο πλαίσιο των διοικητικών αλλαγών, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας διόρισε επίσης ως μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο τον Talal Ahmed Al Khereiji, πρώην αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής χονδρικής τραπεζικής στη σαουδαραβική τράπεζα.

Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ