Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ βασικός προμηθευτής της ΕΕ μετά το εμπάργκο στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα τέλη του 2022, καλύπτοντας το κενό που άφησε η Ρωσία μετά το εμπάργκο που ισχύει από τις 5 Δεκεμβρίου για τις εισαγωγές αργού από τη χώρα. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι εισαγωγές από τη Ρωσία, στην οποία αντιστοιχούσαν το 30% των εισαγωγών της ΕΕ πριν από ένα χρόνο, μειώθηκαν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και υποχώρησαν σε μόλις το 4% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα, το μερίδιο των ΗΠΑ στις εισαγωγές της ΕΕ αυξήθηκε στο 18% ή κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Σημαντική αύξηση σημείωσε και η Νορβηγία, η οποία είναι, με μικρή διαφορά από τις ΗΠΑ, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ, με ένα ποσοστό 17%, αυξημένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Λιβύη και η Βρετανία ενίσχυσαν επίσης τις εξαγωγές τους στην ΕΕ κατά 2 και 4 π.μ., αντίστοιχα. Οι εισαγωγές από το Καζακστάν και το Ιράκ κινήθηκαν στα ίδια ή οριακά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο πριν τον πόλεμο.

Οι τιμές του πετρελαίου, που κυμαίνονταν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, εκτινάχθηκαν πάνω από τα 100 δολάρια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, άρχισαν να μειώνονται στα τέλη του 2022.

Η Ρωσία ανακατεύθυνε τις εξαγωγές της 

H Ρωσία πάντως ανακοίνωσε ότι έχει ανακατευθύνει σε «φιλικές» χώρες όλες τις εξαγωγές της προς την ΕΕ που σταμάτησαν. «Μπορώ να πω σήμερα ότι καταφέραμε να ανακατευθύνουμε πλήρως όλο τον όγκο των εξαγωγών που επηρεάστηκαν από το εμπάργκο. Δεν υπήρξε μείωση στις πωλήσεις», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Σουλγκίνοφ. 

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να είναι μειωμένη φέτος. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ