Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Capital controls «από το παράθυρο» - Πώς ελέγχεται η αγορά συναλλάγματος

Πηγή: AP

Εξηγήσεις καλείται να δώσει όποιος στην Τουρκία ψάχνεται για να αγοράσει ξένα νομίσματα. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει αυστηροποιήσει τον έλεγχο στην αγορά συναλλάγματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου και πλέον είναι η μόνη... «προξενήτρα» για τις περισσότερες μεγάλες συναλλαγές, σύμφωνα με traders που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Σχεδόν κάθε συναλλαγή μεγαλύτερη από μερικά εκατομμύρια δολάρια υπόκειται στον έλεγχο και την έγκρισή τους», ανέφεραν.

Με βάση τα όσα περιγράφουν οι traders, φαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα έχει επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων «από το παράθυρο».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τράπεζες, παρακολουθεί και ελέγχει τις τιμές όταν εμφανίζονται προσφορές στις πλατφόρμες. Ταυτόχρονα, απαιτεί λεπτομερείς αναφορές για τις συναλλαγές. Ουσιαστικά ελέγχει ποιος πουλάει σε ποιον και πόσο». 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της Commerzbank στη Φρανκφούρτη σχολίασε ότι η εποπτεία των συναλλαγών από την τουρκική κεντρική τράπεζα είναι παρόμοια με μια «ήπια μορφή capital controls» και υποστήριξε ότι αυτό δεν αναμένεται να συνεχιστεί μετά τις τουρκικές εκλογές.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση οι τουρκικές Αρχές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουν το status quo και να συγκρατήσουν την υποτίμηση μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές. Ωστόσο, τόνισε ότι καμία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να καθορίσει μόνιμα τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος σε μη βιώσιμα επίπεδα. 

Κάποια στιγμή, σύμφωνα με τον Leuchtmann, οι Αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν είτε να κλείσει περισσότερο το ισοζύγιο κεφαλαίων της χώρας είτε η λίρα να υποτιμηθεί ταχύτερα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ