Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λέιν-ΕΚΤ: Αν η τραπεζική καταιγίδα καταλαγιάσει, θα έρθουν επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων

Philip Lane

Παράθυρο για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε με συνέντευξη του ο Φίλιπ Λέιν, εφόσον βεβαίως η αναστάτωση που έχει ξεσπάσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα καταλαγιάσει και ο κίνδυνος διασποράς της μόλυνσης περιοριστεί.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, μιλώντας στην γερμανική Zeit, υποστήριξε πως το βασικό σενάριο της ΕΚΤ είναι πως η κρίση που έχει ξεσπάσει στον τραπεζικό κλάδο θα περιοριστεί, καθώς δεν αφορά άμεσα την περιοχή και τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Και μόλις γίνει αυτό, «θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων».

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, όμως δεν περιμένουμε να δούμε (στην Ευρωζώνη) την ίδια κατάσταση με τις ΗΠΑ ή την Ελβετία» επεσήμανε ο κ. Λέιν, εξηγώντας πως από την πλευρά της η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία που χρειάζεται για να βοηθήσει και να ενισχύσει τη ρευστότητα, εφόσον χρειαστεί.   

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, αν το χρηματοπιστωτικό ρίσκο ενισχυθεί και οι συνθήκες κριθούν πως γίνονται πιο επικίνδυνες, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναθεωρήσει τα βήματα της. Αν και ο κ. Λέιν δεν εξήγησε τι θα σημαίνει αυτό πρακτικά. Περιορίστηκε μόνο να εξηγήσει πως στην περίπτωση αυτή «θα πρέπει να δούμε τι θα είναι σωστό να γίνει».

Επιπλέον αυξήσεις, χαμηλότερος ρυθμός

Θυμίζουμε πως η ΕΚΤ ανέβασε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης νωρίτερα μέσα στο μήνα, εν μέσω της τραπεζικής καταιγίδας που είχε ξεσπάσει. Το επιχείρημα της ήταν πως ο στόχος της παραμένει ο περιορισμός του πολύ υψηλού πληθωρισμού και πως την ίδια ώρα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν κινδυνεύει, διότι είναι σταθερό και ανθεκτικό.

Νωρίτερα και ο Σλοβάκος διοικητής Πίτερ Κάζιμιρ υποστήριξε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν παρά τα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αν και παραδέχτηκε πως ενδεχομένως ο ρυθμός των αυξήσεων θα πρέπει να επιβραδυνθεί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ