Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας

Πηγή: Associated Press

Αύξηση παρουσίασαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Το πρόβλημα είναι πως παρόλ’ αυτά παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αντανακλώντας τα επίμονα «σφιχτά» περιθώρια στην αγορά εργασίας που προβληματίζουν τη Fed.

Συγκεκριμένα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7.000 στις 198.000, ήτοι ελαφρά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν διαμόρφωση τους στις 195.000.

Η μικρή αυτή αύξηση αντανακλά τη διστακτικότητα των εργοδοτών να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού, παρά και την αβεβαιότητα που επικρατεί για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο όγκος των αιτήσεων για συνεχιζόμενα επιδόματα από παλαιούς ανέργους αυξήθηκαν κατά 4.000 στα 1,689 εκατ., αριθμός κάτω των προβλεπόμενων 1,6935 εκατ.

Ουσιαστικά με το κλείσιμο του Μαρτίου η εικόνα στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει ελάχιστα. Ο μέσος όρος των αιτήσεων ανεργίας για το μήνα αυξήθηκε κάπως στις 198.250, αλλά παραμένει σταθερά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200.000 από τα μέσα Ιανουαρίου.

Οι αντιστάσεις της αγοράς εργασίας είναι εντυπωσιακές δεδομένης της συνεχιζόμενης περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα και τις συνολικά εννέα αυξήσεις των επιτοκίων από πέρυσι. Μάλιστα, οι πολλές κενές θέσεις εργασίας και ο υψηλός ρυθμός αύξησης των μισθών που τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις αποτελεί εύλογο σημείο ανησυχίας για τη Fed.

Βεβαίως, οι αναλυτές όπως και η ίδια η Fed εκτιμούν πως σταδιακά το τοπίο θα αλλάξει και πως η αγορά εργασίας θα αρχίσει να πιέζεται, ξεκινώντας από τον τεχνολογικό κλάδο όπου ήδη καταγράφεται μεγάλο κύμα απολύσεων. Η κεντρική τράπεζα στα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία της, την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξε πως «βλέπει» το δείκτη της ανεργίας να διαμορφώνεται στο 4,5% φέτος από το τωρινό 3,6%. Μια τέτοια πτώση μεταφράζεται στην απώλεια τουλάχιστον 550.000 θέσεων εργασίας. Όμως, η κάμψη αυτή δεν έχει διαφανεί ακόμη.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ