Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κόλινς - Fed: Ερχεται μόνο μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Πηγή: Associated Press

Σε μια ακόμη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εκτιμά η πρόεδρος της Boston Fed, Σούζαν Κόλινς, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά. Με τον τρόπο αυτό θα βάλει σε δεύτερη μοίρα τις ανησυχίες για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

«Υπάρχει κι άλλη δουλειά που πρέπει να γίνει» σχολίασε η κυρία Κόλινς αναφερόμενη στην ανάγκη να περιοριστεί ο πληθωρισμός και να επιστρέψει πιο κοντά στο όριο του 2%.

«Περιμένω μια περαιτέρω μετριοπαθή σύσφιγξη της πολιτικής και μετά στάση αναμονής μέχρι τα τέλη της χρονιάς» σχολίασε η αξιωματούχος του συμβουλίου, σε ομιλία της σε οικονομικό συνέδριο. Με τον τρόπο αυτό συμμερίζεται τις προοπτικές που έδωσε πρόσφατα το συμβούλιο για άνοδο των επιτοκίων μέχρι το εύρος του 5% έως 5,25% τη φετινή χρονιά.

Μετά και την τελευταία μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων από το συμβούλιο, εν μέσω της τραπεζικής κρίσης, το εύρος των επιτοκίων βρίσκεται στο 4,75% με 5%.

Πηγή: Boston Fed

Η πίεση της τραπεζικής καταιγίδας

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας του τελευταίου συμβουλίου, ο Τζερόμ Πάουελ είχε παραδεχτεί το ρίσκο που υπάρχει στο μέτωπο των πιστώσεων, καθώς οι τράπεζες εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει μπορεί να περιορίσουν τις δανειοδοτήσεις.

Η κυρία Κόλινς έδειξε να συμμερίζεται την άποψη αυτή υποστηρίζοντας ως είναι «πιθανόν» οι τράπεζες να υιοθετήσουν μια πιο συντηρητική στάση και να περιορίσουν τα επίπεδα των δανειοδοτήσεων για να κρατήσουν τα διαθέσιμα τους, κάτι που θα οδηγήσει σε υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας και τελικά θα συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Οι εξελίξεις αυτές μπορεί μερικώς να αντικαταστήσουν την ανάγκη για επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων» σχολίασε η επικεφαλής της Boston Fed. Πάντως, ξεκαθάρισε πως το τραπεζικό σύστημα και οι αντοχές της αμερικανικής οικονομίας είναι ισχυρές, οπότε το σύστημα θα αποδειχτεί πιο ανθεκτικό σε σχέση με το παρελθόν απέναντι στη σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ