Νέα
  • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
  • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Υψηλές οι αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων μετά τη χρεοκοπία της SVB

Πηγή: AP

Οι αναλήψεις καταθέσεων από τις αμερικανικές τράπεζες ήταν μεγάλες και τη δεύτερη εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά αυτή τη φορά ήταν κυρίως οι μεγάλες που πλήρωσαν το μάρμαρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Fed, η εκροή καταθέσεων την εβδομάδα έως τις 22 Μαρτίου έφθασε τα 126 δισ. δολάρια, με τις 25 μεγαλύτερες τράπεζες να χάνουν 90 δις. δολάρια.

Οι μικρότερες τράπεζες, οι οποίες υπέφεραν από μαζικές αναλήψεις την προηγούμενη εβδομάδα, κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τις εκροές τους, ανακτώντας μάλιστα και 6 δις. δολάρια.

Μείωση κατά 4,4% σε ετήσια βάση

Οι συνολικές καταθέσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν στα 17,3 τρις. δολάρια ή κατά 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν κάποιες τάσεις που είχαν ήδη διαφανεί καθώς οι καταθέσεις μειώνονταν σε όλες τις αμερικανικές τράπεζες πριν τη χρεοκοπία της SVB, υποχωρώντας και στους δύο πρώτους μήνες του 2023, ενώ ήταν μειωμένες κατά 5% και στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση.

Πολλοί παρατηρητές αποδίδουν αυτή τη μεταβολή στην πίεση από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed. 

Στην αρχική φάση της πανδημίας, όταν τα επιτόκια ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι τράπεζες είχαν πλημμυρίσει από καταθέσεις. Όταν, όμως, η Fed άρχιζε να αυξάνει τα επιτόκια για να αποθερμάνει την οικονομία, οι καταθέτες άρχισαν να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις, με την πρώτη μείωση των καταθέσεων να καταγράφεται ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Μέρος των χρημάτων αυτών τοποθετούνται σε funds της χρηματαγοράς, με τους επενδυτές να έχουν κατευθύνει 508 δις. δολάρια σε τέτοια funds από την αρχή του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Bank of America.

Με πληροφορίες από yahoo.finance

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ