Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας στη βαθμίδα ΑΑ-

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας στη βαθμίδα ΑΑ- από ΑΑ, με σταθερές προοπτικές, προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσπαθεί να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας με αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για το συνταξιοδοτικό.

Μετά την υποβάθμιση, η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας κατατάσσεται πλέον στην ίδια βαθμίδα με της Τσεχίας και της Ιρλανδίας.

Ο Fitch ανέφερε ότι τα προβλεπόμενα ελλείμματα της Γαλλίας για φέτος και το 2024 είναι πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών στην κατηγορία ΑΑ.

Πλήγμα για την αξιοπιστία του Μακρόν

Η υποβάθμιση της Γαλλίας δοκιμάζει την αξιοπιστία του Μακρόν ως οικονομικού μεταρρυθμιστή που υπόσχεται να μειώσει το χρέος και να τονώσει την ανάπτυξη καθώς δυσκολεύεται να πείσει τους Γάλλους για τις πολιτικές του.

Η πρόσφατη προσπάθεια του Μακρόν να κλείσει τις τρύπες του ασφαλιστικού  συστήματος με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες και δίχασε τη Βουλή, καθιστώντας δυσκολότερο να έχει την αναγκαία στήριξη στο μέλλον για μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται μία νέα αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων για την προώθηση της απασχόλησης και ένας νόμος για την πράσινη βιομηχανία που θα κινητοποιήσει επενδύσεις για την κλιματική μετάβαση.

Μέτρια η εξοικονόμηση δαπανών

Ο Fitch ανέφερε ότι «μεσο- μακροπρόθεσμα, η πρόσφατη έγκριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα είναι συγκρατημένα θετική, δημιουργώντας ετήσια εξοικονόμηση δαπανών 17,7 δις. ευρώ έως το 2023 (0,6% του ΑΕΠ).

Ο οίκος αμφιβάλλει αν η κυβέρνηση του Μακρόν θα επιτύχει εκεί όπου απέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να μειώσουν το δημόσιο χρέος μετά από χρόνια σχεδόν συνεχών αυξήσεων του.

«Η απόφαση είναι κυρίως το αποτέλεσμα της απαισιόδοξης εκτίμησης του Fitch  για τις προοπτικές ανάπτυξης και την πορεία του χρέους της Γαλλίας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι ο οίκος αξιολόγησης υποεκτίμησε τον αντίκτυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης της συνταξιοδοτικής».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ