Νέα
  • ΓΔ: 1448.19 -0.04%
  • Τζίρος: 44,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε σφυροκόπημα των αγορών μετά το προβάδισμα του Ερντογάν για τον δεύτερο γύρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σφυροκοπήθηκαν οι τουρκικές αγορές σήμερα καθώς η χώρα οδεύει σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, απογοητεύοντας τους επενδυτές που στοιχημάτιζαν στην ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο και σε στροφή από τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που ακολουθούσε.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, BIST 100, έκανε βουτιά 6,7% το πρωί, προκαλώντας την προσωρινή διακοπή των συναλλαγών, για να περιορίσει στη συνέχεια την πτώση του στο 5% στις 17.00.

Η λίρα υποχώρησε 0,4% έναντι του δολαρίου και κινείτο κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδό της, με τη βοήθεια κρατικών τραπεζών που έκαναν παρεμβάσεις για να περιορίσουν τις απώλειες, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές με γνώση του θέματος.

Τα τουρκικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο ήταν μεταξύ των περισσότερο χαμένων, ενώ το κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS) της Τουρκίας έκανε άλμα.

Οι επενδυτές βλέπουν νίκη του Ερντογάν

Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, που έφερε τον Ερντογάν να προηγείται του υποψήφιου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι επενδυτές έχασαν την πίστη τους σε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη γειτονική χώρα.

Η πίστη αυτή είχε οδηγήσει τις τελευταίες ημέρες σε ένα ράλι στα τουρκικά ομόλογα και μετοχές καθώς θεωρούσαν ότι η επικράτηση του Κιλιτσντάρογλου θα οδηγούσε σε μία νέα οικονομική πολιτική, αντίστοιχη με αυτή που ακολουθείται από άλλες χώρες.

Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τώρα ότι η καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, όπου πήρε ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 50%, καθώς και η πλειοψηφία που κέρδισε χθες στη Βουλή στο κόμμα του μαζί με αυτό του συμμάχου του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον κάνουν ξεκάθαρο φαβορί.

«Ηταν μία ξεκάθαρη απογοήτευση για τους επενδυτές που ήλπιαζν σε μία νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, και στην επάνοδο στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική που υποσχέθηκε», δήλωσε  αναλυτής, προσθέτοντας ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας.

Αναλυτές προβλέπουν μεγαλύτερη πτώση της λίρας

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχωρούσε 0,4% στις 19,66 λίρες ανά δολάριο νωρίς το απόγευμα, αφού προηγουμένως κρατικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να κρατήσουν την ισοτιμία κοντά 19,65 δολάρια, σύμφωνα με πηγές.

Αναλυτές της JPMorgan Chase και της HSBC σημείωναν πριν τις εκλογές ότι ανέμεναν το τουρκικό νόμισμα να υποχωρήσει στο επίπεδο των 24-25 λιρών ανά δολάρια, ενώ αναλυτές της Goldman Sachs έλεγαν ότι η αγορά αναμένει μία «μεγάλη υποτίμηση», ο χρόνος της οποίας ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.

Η απόδοση για το δολαριακό ομόλογο της Τουρκίας που λήγει το 2047 αυξήθηκε 83 μονάδες βάσης στο 9,19% και ήταν σε τροχιά να κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Το πενταετές CDS της Τουρκίας έκανε άλμα σχεδόν 100 μονάδων βάσης στις 605 μ.β., το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Απριλίου.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ