Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Στο 8,7% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο - Λιγότερο από το αναμενόμενο

O πληθωρισμός στη Βρετανία μειώθηκε τον Απρίλιο στο 8,7% σε ετήσια βάση από 10,1% τον Μάρτιο, αλλά παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της G7 μαζί με αυτόν της Ιταλίας. Στη Δυτική Ευρώπη, μόνο η Αυστρία είχε υψηλότερο πληθωρισμό.

Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν μείωση του πληθωρισμού στο 8,2%, αρκετά χαμηλότερα από το 11,1% του περασμένου Οκτωβρίου, που ήταν υψηλό 41 ετών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) είχε προβλέψει νωρίτερα τον Μάιο ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε στο 8,4%.

Βουτιά των τιμών για τα βρετανικά ομόλογα

Οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων έκαναν βουτιά καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η ΒοΕ θα αναγκαστεί να αυξάνει συνεχώς τα επιτόκια έως το τέλος του έτους. «Με τον πληθωρισμό να είναι πιο επίμονος απ΄ ό,τι ανέμενε η τράπεζα, τώρα φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι η ΒοΕ θα αυξήσει τα επιτόκια από το 4,5% στο 4,75% τον Ιούνιο και ίσως λίγο περισσότερο τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για τη Βρετανία της Capital Economics.

Ο διοικητής της ΒοΕ, Αντριου Μπέιλι, και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της τράπεζας υφίστανται όλο και μεγαλύτερη κριτική για την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα τόσο για τη βρετανική κυβέρνηση όσο και τη ΒοΕ. Ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, υποσχέθηκε στις αρχές του 2023 να μειώσει τον πληθωρισμό κοντά στο 5% έως το τέλος του έτους.

Ο Σούνακ θεωρεί τη μείωση του πληθωρισμού μία από τις προτεραιότητές του για φέτος, εν όψει των εθνικών εκλογών του 2024.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ