Νέα
  • ΓΔ: 1461.02 +0.60%
  • Τζίρος: 57,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

IEA: Οι «καθαροί» στόχοι και οι επενδύσεις ύψους 1 τρισ. σε ορυκτά καύσιμα το 2023 

Πηγή: AP

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένεται να φθάσουν περίπου τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ενώ από αυτά πάνω από τα 1,7 τρισ. προορίζονται για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο ΙΕΑ, ωστόσο, επισημαίνει ότι ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο εξακολουθούν να είναι σε πορεία προσέλκυσης επενδύσεων, «λίγο πάνω από» 1 τρισεκατομμύριο δολάρια φέτος.

«Οι σημερινές επενδυτικές δαπάνες για ορυκτά καύσιμα είναι πλέον υπερδιπλάσιες από τα επίπεδα που απαιτούνται στο σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050», αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ που αφορά τις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις για το 2023.

Διαβάστε επίσης: ΙΕΑ: Η Ελλάδα πρέπει να πατήσει το γκάζι της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα

«Η αναντιστοιχία για τον άνθρακα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή: οι σημερινές επενδύσεις είναι σχεδόν εξαπλάσιες από τις απαιτήσεις του σεναρίου μηδενικών εκπομπών για το 2030», προστίθεται.

Η επίδραση των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον είναι σημαντική. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι, από τον 19ο αιώνα, «οι ανθρώπινες δραστηριότητες αποτελούν τον κύριο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στον «περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2, κατά προτίμηση 1,5 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Η μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μηδενικά επίπεδα έως το 2050 θεωρείται ζωτικής σημασίας όσον αφορά την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Μπιρόλ: Περισσότερα στην ηλιακή ενέργεια απ' ό,τι στην παραγωγή πετρελαίου 

Παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζει να αναπτύσσει έργα σε όλο τον κόσμο.

Τον Οκτώβριο του 2022, για παράδειγμα, ο επικεφαλής της BP, Bernard Looney, δήλωσε ότι η στρατηγική της εταιρείας του επικεντρώνεται στην επένδυση σε υδρογονάνθρακες, ενώ ταυτόχρονα επενδύει στη σχεδιαζόμενη ενεργειακή μετάβαση.

Να μετριάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, σε δήλωσή του που εκδόθηκε παράλληλα με την έκθεση.

«Η καθαρή ενέργεια κινείται γρήγορα - ταχύτερα από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται», τόνισε. «Αυτό είναι σαφές στις επενδυτικές τάσεις, όπου οι καθαρές τεχνολογίες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε.

«Για κάθε δολάριο που επενδύεται στα ορυκτά καύσιμα, περίπου 1,7 δολάρια πηγαίνουν πλέον στην καθαρή ενέργεια», πρόσθεσε ο Μπιρόλ, εξηγώντας ότι η αναλογία αυτή ήταν ένα προς ένα μόλις πριν από πέντε χρόνια.

«Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, οι οποίες πρόκειται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά το ποσό των επενδύσεων που κατευθύνονται στην παραγωγή πετρελαίου», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ