Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πονοκέφαλος για Shell: Η στροφή της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο «διώχνει» τους επενδυτές

Πηγή: AP

Oι θεσμικοί επενδυτές στην Ευρώπη είναι απογοητευμένοι από τη νέα στρατηγική της Shell να συνεχίσει να επενδύει στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να διοχετεύει επιλεκτικά κεφάλαια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σημείο που ορισμένοι σκέφτονται να την αφαιρέσουν από τα χαρτοφυλάκιά τους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Shell παρουσίασε τα σχέδιά της για αύξηση του μερίσματός της κατά 15%, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αυτό το τρίμηνο, και δεσμεύτηκε να αναπτύξει τις δραστηριότητές του στο φυσικό αέριο και να επεκτείνει τη θέση του στο upstream (στάδια εργασιών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν την εξερεύνηση και την παραγωγή).

Η ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρείας κάνει στροφή προς την επέκταση των πιο κερδοφόρων τμημάτων της, ακόμη και αν αυτά απαιτούν εντατική παραγωγή άνθρακα, ενώ παράλληλα μειώνει τα εγχειρήματα που δεν αποφέρουν αρκετά υψηλές αποδόσεις.

Διαβάστε επίσης: Shell: Αυξάνει το μέρισμα κατά 15% - Στρέφεται ξανά προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Εμφαση στο LNG

«Θα επενδύσουμε στα μοντέλα που λειτουργούν - αυτά με τις υψηλότερες αποδόσεις που είναι τα δυνατά μας σημεία», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Wael Sawan, υπογραμμίζοντας ότι «Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο ενεργειακό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τη ζήτηση να μειώνεται μόνο σταδιακά με την πάροδο του χρόνου».

«Η συνέχιση των επενδύσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας ισορροπημένης ενεργειακής μετάβασης», πρόσθεσε.

Η Shell θα επικεντρωθεί στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με έμφαση στην ανάπτυξη του LNG, όπου είναι ο κορυφαίος έμπορος παγκοσμίως, δήλωσαν κορυφαία στελέχη της εταιρείας. Ωστόσο, επανέλαβαν τη δέσμευση για καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050.

Δυσαρέσκεια 

Οι διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη, όμως, είναι δυσαρεστημένοι με τη νέα στρατηγική της Shell, σύμφωνα με το oilprices.com.

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου, η Legal & General Investment Management (LGIM), θα ζητήσει από τη Shell να περιγράψει λεπτομερώς πώς σχεδιάζει να επιτύχει το καθαρό μηδενικό επίπεδο εκπομπών έως το 2050, εάν αναπτύξει τις επιχειρήσεις upstream και LNG.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θέλουν να έχουν επιλογές στην περίπτωση που η παγκόσμια κοινότητα χάσει την προθεσμία για καθαρό μηδενικό επίπεδο εκπομπών έως το 2050», δήλωσε στο Bloomberg σε συνέντευξή του ο Stephen Beer, ανώτερος διευθυντής για τη βιωσιμότητα και τις υπεύθυνες επενδύσεις στην LGIM.  

«Στις δεσμεύσεις μας με τη Shell, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, θα αξιολογήσουμε πώς ταιριάζει με τις προσδοκίες μας».

Ένας άλλος θεσμικός μέτοχος, το Church of England Pensions Board, επανεξετάζει τώρα «τις υπόλοιπες επενδύσεις μας στην εταιρεία», δήλωσε στο Bloomberg η Laura Hillis, διευθύντρια για το κλίμα και το περιβάλλον στο Church of England Pensions Board.

«Ο νέος διευθύνων σύμβουλος έχει χαράξει μια πορεία που θα αυξήσει τις απόλυτες εκπομπές της Shell και έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη στρατηγική που ακολουθούσε η εταιρεία», πρόσθεσε η Hillis.

Επαναγορά μετοχών

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την αύξηση του μερίσματος, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αυτό το τρίμηνο, η Shell δεσμεύτηκε να επαναγοράσει μετοχές ύψους τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων κατά το δεύτερο εξάμηνο. Η εταιρεία θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες σε 22 έως 25 δισ. δολάρια ετησίως για το 2024 και το 2025, από την προσδοκία για 23 έως 27 δισ. δολάρια φέτος.

«Κλειδί» για την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων θα είναι οι τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της Shell. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ