Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1961

Πηγή: AP

Το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ της χώρας για πρώτη φορά από το 1961, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία.

Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα, εξαιρουμένου εκείνου των τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, ανήλθε σε 2,567 τρισεκατομμύρια λίρες (3,28 τρισεκατομμύρια δολάρια), ποσό που οποίο αντιστοιχεί στο 100,1% του ΑΕΠ.

Ο κρατικός δανεισμός τον Μάιο ανήλθε σε 20,045 δισ. στερλίνες, αποκάλυψε το ONS, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 19,5 δισ. στερλίνες σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Ο δανεισμός μειώθηκε κατά 3 δισ. στερλίνες σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά είναι ακόμη υπερδιπλάσιος από τον Μάιο του 2022, σημείωσε η οικονομολόγος της PwC Divya Sridhar.

Υψηλότερος του αναμενομένου ο πληθωρισμός

 

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε υψηλότερος του αναμενόμενου για τέταρτο μήνα, αυξάνοντας τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ετήσια αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 8,4%.

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός - στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού - να κινείται ανοδικά στο 7,1% σε ετήσια βάση, έναντι 6,8% τον Απρίλιο, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1992, σύμφωνα με το βρετανικό Γραφείο Εθνικών Στατιστικών Στοιχείων.

Με πληροφορίες από CNBC, Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ