Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η χώρα με το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο για το 2023 - Χάνουν έδαφος οι ΗΠΑ

Πηγή: AP

Η Σιγκαπούρη ξεπέρασε την Ιαπωνία και διαθέτει το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη διαβατηρίων της Henley. Το διαβατήριο της Σιγκαπούρης επιτρέπει στους κατόχους του την είσοδο χωρίς βίζα σε 192 προορισμούς από τους 227 στον κόσμο. Η Ελλάδα μοιράζεται με τον Καναδά την 7η θέση (185 προορισμοί). Τις τρεις χειρότερες θέσεις κατέχουν η Συρία (30 προορισμοί), το Ιράκ (29 προορισμοί) και το Αφγανιστάν (27 προορισμοί).

Η παγκόσμια κατάταξη των διαβατηρίων για το 2023 πραγματοποιήθηκε με βάση τα στοιχεία που παρείχε η Διεθνής Αρχή Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η οποία κατατάσσει τα διαβατήρια του κόσμου με βάση τον αριθμό των προορισμών στους οποίους οι κάτοχοί τους μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση, με τους πολίτες τους να μπορούν να επισκεφθούν 190 παγκόσμιους προορισμούς.

Η Ιαπωνία, η οποία ήταν πρώτη στον κατάλογο πέρυσι, υποχώρησε στην τρίτη θέση - το διαβατήριό της επιτρέπει την πρόσβαση χωρίς θεώρηση (visa) σε 189 προορισμούς, από 193 που ήταν το 2022. Αλλα διαβατήρια που ισοβάθμησαν με την Ιαπωνία στην τρίτη θέση είναι της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Νότιας Κορέας και της Σουηδίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο σκαρφάλωσε κατά δύο θέσεις και είναι τέταρτο στην κατάταξη.

Σιγκαπούρη vs ΗΠΑ

Το διαβατήριο της Σιγκαπούρης βρισκόταν στην πρώτη θέση το 2021 με πρόσβαση σε 194 προορισμούς, αλλά υποχώρησε στη δεύτερη θέση πέρυσι και φέτος επέστρεψε στην κορυφή, τόνισε η Henley and Partners.

Από τις 10 κορυφαίες χώρες, οι ΗΠΑ σημείωσαν τη μικρότερη αύξηση στη βαθμολογία του δείκτη τους κατά την τελευταία δεκαετία, σημείωσε η εταιρεία συμβούλων για την επενδυτική μετανάστευση. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν πλέον την όγδοη θέση.

«Οι ΗΠΑ έμειναν πίσω», δήλωσε ο Greg Lindsay, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Jacobs του Cornell Tech. Επισήμανε ότι η χώρα έχει «ξεπεραστεί κατά πολύ» από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Η πτώση της Αμερικής στην κατάταξη είναι μια προειδοποίηση για τον γειτονικό της Καναδά και την υπόλοιπη Αγγλοσφαίρα», ανέφερε ο Lindsay σε ξεχωριστή δήλωση που δημοσιεύτηκε παράλληλα με τον δείκτη. 

Η Henley και οι συνεργάτες της δήλωσαν ότι ένα ισχυρό διαβατήριο παρέχει σημαντικές οικονομικές ελευθερίες όταν πρόκειται για διεθνείς επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες. 

«Η παγκόσμια συνδεσιμότητα και πρόσβαση έχουν γίνει απαραίτητα χαρακτηριστικά της δημιουργίας και διατήρησης του πλούτου, και η αξία της θα αυξηθεί όσο αυξάνεται η γεωπολιτική αστάθεια και η περιφερειακή αστάθεια», αναφέρει η έκθεση.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ