Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΙΕΑ: Ανάκαμψη της ζήτησης ρεύματος το 2024 - Διπλάσιες οι τιμές στην ΕΕ σε σχέση με το 2019

H ζήτηση ρεύματος αναμένεται να ανακάμψει το 2024 παγκοσμίως και να καλυφθεί από την αύξηση της δυναμικότητας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκε 6% στο πρώτο εξάμηνο φέτος καθώς κλάδοι εντάσεως εργασίας – όπως του αλουμινίου, του χάλυβα, του χαρτιού και των χημικών βιομηχανιών – περιόρισαν τη χρήση της λόγω των υψηλών τιμών. Στη μείωση της ζήτησης συνέβαλε και ο σχετικά ήπιος χειμώνας.

Οι τιμές παραμένουν υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2019

Για το σύνολο του 2023, η μείωση της ζήτησης εκτιμάται στο 3%, ενώ για το 2024 προβλέπεται αύξηση 1,7%. Οι τιμές χονδρικής για το ρεύμα έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα περσινά επίπεδα – ρεκόρ, αλλά οι μέσες τιμές στην Ευρώπη παραμένουν υπερδιπλάσιες σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Αυξημένες κατά 30% παραμένουν οι τιμές και στην Ιαπωνία, αλλά στις ΗΠΑ, όπου η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί 1,7% φέτος λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και να αυξηθεί 2% το 2024 - έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2019.

Στην Κίνα, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί 5,3% φέτος και 5,1% το 2024 μετά από μία αύξηση 3,7% το 2022, με την αυξημένη χρήση κλιματιστικών λόγω των κυμάτων καύσωνα να αποτελεί τον μοχλό για τη φετινή αύξηση.

ζήτηση ρεύματος

Ανάκαμψη της ζήτησης παγκοσμίως

Ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης ρεύματος αναμένεται να μειωθεί ελαφρά στο 2% φέτος από 2,3% το 2022 και 2,4% που ήταν ο μέσος όρος στην προ κορονοϊού πενταετία. Το 2024 προβλέπεται να αυξηθεί 3,3% καθώς θα βελτιώνονται οι προοπτικές της οικονομίας.

Οι ΑΠΕ αναμένεται να καλύψουν την αναμενόμενη αύξηση φέτος και το 2024 και να αντιστοιχούν πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε περίπου 2% την τριετία 2020-2022 σε σύγκριση με την περίοδο 1990-2016.

Η αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων, με τις αυξήσεις στις εκπομπές στην Κίνα και την Ινδία να αναμένεται να αντισταθμιστούν από μειώσεις σε άλλες χώρες, όπου αυξάνεται η δυναμικότητα των ΑΠΕ και το φυσικό αέριο συνεχίζει να υποκαθιστά τον άνθρακα.

Στην ΕΕ αντιστοιχεί το 40% της συνολικής μείωσης εκπομπών αερίων από την παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ