Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Επιστρέφει ως κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία - Εκτόξευση των τιμών στον ορίζοντα

Πηγή: AP

Το φυσικό αέριο επιστρέφει ως κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, με πιθανές απεργίες στην Αυστραλία να απειλούν να κλονίσουν την εύθραυστη ισορροπία των παγκόσμιων προμηθειών και να «φουσκώσουν» τους λογαριασμούς των καταναλωτών για άλλη μια φορά.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο στο βόρειο ημισφαίριο εξακολουθεί να είναι υποτονική, ενώ απομένουν δύο μήνες μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης. Ωστόσο, η προοπτική παρατεταμένου κλεισίματος εργοστασίων έχει εκτοξεύσει τις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: Δεκαπενταύγουστος με τη βενζίνη στα 2 ευρώ κι έπεται συνέχεια - Αλμα και στο diesel κίνησης

Η τελευταία κλιμάκωση των φόβων για τον εφοδιασμό προκλήθηκε από μια διαμάχη σχετικά με τις αμοιβές και τους όρους εργασίας σε αυστραλιανά εργοστάσια που ανήκουν στις Chevron Corp. και Woodside Energy Group Ltd., τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% των παγκόσμιων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Καθώς οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων κέρδισαν δισεκατομμύρια δολάρια από την αναταραχή που έστειλε τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι, οι εργαζόμενοί τους ζήτησαν να λάβουν υψηλότερες αποζημιώσεις, με τα εργατικά συνδικάτα να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις την Τρίτη.

«Η πιθανή απεργία έρχεται σε μια εποχή που η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, παρόλο που οι τιμές έχουν πέσει και είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν», δήλωσε ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας Flex LNG Ltd. στο Όσλο, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου. 

Το μέγεθος της επηρεαζόμενης ετήσιας χωρητικότητας της Αυστραλίας είναι περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του αμερικανικού Freeport LNG στο Τέξας, όπου μια πολύμηνη διακοπή λειτουργίας από έκρηξη και πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2022 αναστάτωσε τις αγορές.

Φόβοι για εκτόξευση των λογαριασμών

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου έναν χρόνο, η αστάθεια αυτόν τον χειμώνα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς για τους οικιακούς καταναλωτές θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν τις βιομηχανίες χάλυβα, λιπασμάτων και κεραμικών, οι οποίες εξακολουθούν να ταλανίζονται από τα περσινά ιλιγγιώδη επίπεδα.

Η Ευρώπη, η οποία επλήγη σκληρά από την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές μέσω των αγωγών, εξακολουθεί να κινδυνεύει και στελέχη μεγάλων εταιρειών ενέργειας προειδοποιούν ότι ένας κρύος χειμώνας και απροσδόκητες διακοπές θα μπορούσαν να θέσουν την περιοχή αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ελλείψεων.

Η Ασία είναι ακόμη πιο άμεσα εκτεθειμένη στις ροές της Αυστραλίας, και ένας «πόλεμος» προσφορών με την Ευρώπη ελλοχεύει τον κίνδυνο να αυξήσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών και στις δύο περιοχές.

Εάν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου Gorgon, Wheatstone και North West Shelf της Αυστραλίας διαρκέσουν έναν μήνα, μπορεί να επηρεαστούν τρία εκατομμύρια τόνοι προμήθειας, αφαιρώντας περίπου 44 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από την αγορά, δήλωσε ο Claudio Steuer, διευθυντής της SyEnergy Consulting.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω συντήρησης σε δύο από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της

Η προσφορά της Νιγηρίας υπολειτουργεί εν μέσω μακροχρόνιων ζητημάτων ασφάλειας.
Για το τρίτο τρίμηνο έχουν προγραμματιστεί περισσότερες εργασίες συντήρησης, μεταξύ άλλων στο Prelude, μια άλλη εγκατάσταση παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία.

Οι ΗΠΑ - ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου - θα τύχουν μεγάλης προσοχής από τους αγοραστές που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Η χρονική συγκυρία συμπίπτει με τη συνεχιζόμενη περίοδο τυφώνων στον Ατλαντικό, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεάσει την ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, όπου συγκεντρώνονται οι εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι πιθανότητες για μια ασυνήθιστα ενεργή περίοδο τυφώνων στον Ατλαντικό αυξάνονται καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών θερμαίνονται, σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους.

«Οι τερματικοί σταθμοί υγροποίησης των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να υγροποιήσουν εγκαίρως πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου», δήλωσε ο Andrei Belyi, διευθύνων σύμβουλος της Balesene OÜ, εταιρεία ενεργειακών συμβουλών στο Ταλίν.

Εάν η διακοπή του εφοδιασμού από την Αυστραλία επεκταθεί και τον Σεπτέμβριο, αυτό θα επηρεάσει τις παγκόσμιες προμήθειες και τις τιμές ενόψει της περιόδου θέρμανσης. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ