Νέα
  • ΓΔ: 1450.94 +0.28%
  • Τζίρος: 26,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ενρία: Οι τράπεζες πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι τιμές των ακινήτων θα μειωθούν περαιτέρω

Επιστολή - καμπανάκι για τους κινδύνους του κορονοϊού σε 128 τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ελληνικών / Πηγή: AP Images
Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να συνυπολογίσουν τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των τιμών των ακινήτων κατά τον σχηματισμό προβλέψεων και τον σχεδιασμό για τα κεφάλαιά τους, δήλωσε ο επικεφαλής της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων βρίσκεται υπό πίεση λόγω των μεγάλων και απότομων αυξήσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ, τα οποία κινούνται τώρα σε επίπεδα – ρεκόρ.

Με τις τιμές ακινήτων να υποχωρούν ήδη σε αρκετές χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου είχαν εκτιναχθεί την περασμένη δεκαετία που επικρατούσαν χαμηλά επιτόκια, ο Ενρία κάλεσε τις τράπεζες να προετοιμαστούν για μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Το σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων θα μπορούσε να ασκήσει καθοδική πίεση στις τιμές γραφείων και κατοικιών, κάνοντας πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του χρέους νοικοκυριών και ιδιοκτητών εμπορικών ακινήτων… Οι τράπεζα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους κινδύνους αυτούς στις πρακτικές τους για τις προβλέψεις και στον σχεδιασμό της κεφαλαιακής θέσης τους», σημείωσε ο Ενρία.

Πλημμύρα δανείων την περασμένη δεκαετία

Την περασμένη δεκαετία οι τράπεζες έδωσαν αφειδώς δάνεια για αγορές ακινήτων, ιδιαίτερα στις πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού την περασμένη διετία ανάγκασε την ΕΚΤ να σφίξει τα λουριά και να τερματίσει την άνοδο των τιμών ακινήτων, ωθώντας εταιρείες real estate σε χρεοκοπία καθώς παγώνουν η ρευστότητα στεγνώνει, τα deals παγώνουν και οι τιμές μειώνονται.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα οι τιμές των ακινήτων, που είχαν κάνει βουτιά την περίοδο των μνημονίων, συνεχίζουν σήμερα να αυξάνονται.

Η θητεία του Ιταλού Ενρία ως επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ λήγει στο τέλος τους έτους και διάδοχός του έχει οριστεί η Γερμανίδα Κλαούντια Μπαχ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ