Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Morgan Stanley: Ποιους οικονομικούς κλάδους θα επηρεάσει ιδιαίτερα η τεχνητή νοημοσύνη

Morgan Stanley / Πηγή: AP Images
Morgan Stanley / Πηγή: AP Images

H δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) έχει την προοπτική να αναδιατάξει πλήρως τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και συνολικά η οικονομία.

Η Morgan Stanley αναμένει ότι περισσότερο από το 40% των θέσεων εργασίας θα επηρεαστούν από αυτή την επόμενη τριετία, με το συνολικό κόστος εργασίας για αυτές να υπολογίζεται σε 4,1 τρις. δολάρια μόνο για τις ΗΠΑ.

Αναλυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με τη χρήση της ΑΙ για να ανιχνεύσουν τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα υπάρξουν για ολόκληρους κλάδους της οικονομίας.

H τεχνητή νοημοσύνη ως καταναλωτής

Ενας από αυτούς που αναμένεται να επηρεασθεί ιδιαίτερα είναι του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τους Αμερικανούς καταναλωτές να χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να συγκρίνουν τιμές για τις αγορές τους, σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley.

«Θεωρούμε ότι οι πρώτες αυτές εφαρμογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο ανθεκτική αύξηση των διαδικτυακών διαφημιστικών εσόδων για τις μεγάλες πλατφόρμες αναζήτησης και κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο αναλυτής για το Internet, Brian Nowak. «Η σταδιακή αύξηση θα είναι πιο αισθητή καθώς οδεύουμε στο 2024, αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι ορισμένοι ειδικοί του κλάδου κάνουν ήδη λόγο για μεσαία έως υψηλά μονοψήφια ποσοστά αύξησης για τα social media από την υιοθέτηση της δημιουργικής ΑΙ και διψήφια ποσοστά αύξησης στην αναζήτηση», πρόσθεσε.

Η τάση αυτή είναι ακόμη στα σπάργανα καθώς η χρήση της ΑΙ είναι μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα 16-34 ετών και κυρίως για ερευνητικούς ή μορφωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με έρευνα σε 2.000 Αμερικανούς ηλικίας άνω των 16 ετών.

►Διαβάστε επίσης: ChatGPT: Δημιουργήστε τη δική σας viral έκδοση chatbot και γίνετε πλούσιοι - Οι κίνδυνοι

Ο αντίκτυπος στις εταιρείες λογισμικού

Ενας άλλος κλάδος που θα επηρεασθεί σημαντικά είναι των εταιρειών λογισμικού καθώς η δημιουργική ΑΙ μπορεί να κάνει τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων πιο αποδοτικές και παραγωγικές.

«Πέρα από το πώς οι καταναλωτές μπορεί να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, θεωρούμε ότι η βασική ευκαιρία της ΑΙ βρίσκεται στο ότι μπορεί να αναβαθμιστεί το λογισμικό των εταιρειών για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και να αυτοματοποιήσουν την εργασία», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας software της Morgan Stanley, Keith Weiss, προσθέτοντας ότι η υιοθέτηση της δημιουργικής ΑΙ μπορεί να αποφέρει επιπλέον έσοδα 150 δις. δολαρίων για τις εταιρείες λογισμικού την επόμενη τριετία.

Οι σημερινές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνη πιθανότατα θα έχουν αντίκτυπο σε θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα των διορθωτών, των τηλεφωνητών και των υπαλλήλων που εκδίδουν τιμολόγια. Καθώς όμως οι εφαρμογές θα γίνονται πιο εξεζητημένες τα επόμενα χρόνια, μπορεί να επηρεαστούν και πιο εξειδικευμένες θέσεις απασχόλησης, όπως των νοσοκόμων ή διαχειριστών δραστηριοτήτων.

►Διαβάστε επίσης: Σ. Ατλμαν, δημιουργός του ChatGPT: Αναγκαία η κυβερνητική παρέμβαση στην τεχνητή νοημοσύνη 

Τα βιντεοπαιχνίδια

Ο αντίκτυπος της ΑΙ προβλέπεται μεγάλος και για τον κλάδο του gaming. Για την κατασκευή των βιντεοπαιχνιδιών εμπλέκονται πολλές λειτουργίες που μπορούν να αυτοματοποιηθούν με την ΑΙ.

Ετσι, ο κλάδος των βιντεοπαιχνιδιών είναι σε μοναδική θέση για τον μετασχηματισμό του, καθώς μάλιστα οι καταναλωτές παγκοσμίως αναμένεται να ξοδέψουν σχεδόν 300 δις. ευρώ για αυτά το 2023 και ο κλάδος να επανεπενδύσει το ένα τρίτο από τα έσοδα αυτά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ