Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πάουελ - Fed: «Πρόωρες» οι συζητήσεις για μείωση επιτοκίων - Όλα ανοιχτά και για περισσότερες αυξήσεις

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, «έκλεισε την πόρτα» σήμερα  Παρασκευή στις προσδοκίες της αγοράς για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων, χαρακτηρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού.

Ο ηγέτης της κεντρικής τράπεζας σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς σχεδιάζει να «διατηρήσει την πολιτική περιοριστική» έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πειστούν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στο 2%.

«Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια αρκετά περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε θα μπορούσε να χαλαρώσει η πολιτική», είπε ο Πάουελ σε ομιλία του στο Spelman College στην Ατλάντα, ενώ πρόσθεσε ότι: «Είμαστε διατεθειμένοι να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική εάν κριθεί σκόπιμο να το κάνουμε».

Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι η πολιτική είναι «σε περιοριστικό έδαφος» και σημείωσε ότι η ισορροπία των κινδύνων μεταξύ του να κάνουμε πάρα πολλά ή πολύ λίγα για τον πληθωρισμό είναι σχεδόν ισορροπημένη τώρα.

Αισιοδοξη η αγορά

Η χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζεται «πολύ αισιόδοξη» λόγω των τιμών στις μειώσεις των επιτοκίων της Fed νωρίς, λέει ο Yung-Yu Ma της BMO. Οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά μετά τις δηλώσεις του Πάουελ, με τους σημαντικούς μέσους όρους να είναι θετικοί στη Wall Street και τις αποδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών σημαντικά χαμηλότερα.

«Οι αγορές βλέπουν τα σημερινά σχόλια ως προς το στρατόπεδο των περιστεριών», δήλωσε ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial.Οι προσδοκίες ότι η Fed ολοκληρώνει την αύξηση των επιτοκίων και ότι θα κινηθεί σε στάση χαλάρωσης το 2024 συνέβαλαν στη στήριξη ενός ισχυρού ράλι της Wall Street που οδήγησε τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones να αυξηθεί περισσότερο από 8% τον περασμένο μήνα σε νέο υψηλό του 2023.

Οι παρατηρήσεις του Πάουελ έδωσαν κάποια αξιοπιστία στην ιδέα ότι η Fed τουλάχιστον έχει ολοκληρώσει τις ενέργειές της,  καθώς η σειρά των αυξήσεων επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 έχει περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα.«Έχοντας φτάσει τόσο γρήγορα τόσο μακριά, το FOMC προχωρά προσεκτικά, καθώς οι κίνδυνοι υπο- και υπερβολικής σύσφιξης γίνονται πιο ισορροπημένοι», είπε.

«Καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας που σχετίζονται με τη ζήτηση και την προσφορά συνεχίζουν να εκτονώνονται, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για την οικονομία είναι ασυνήθιστα αυξημένη», πρόσθεσε. «Όπως οι περισσότεροι μετεωρολόγοι, οι συνάδελφοί μου και εγώ αναμένουμε ότι η ανάπτυξη των δαπανών και της παραγωγής θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας και το άνοιγμα εκ νέου εξασθενούν και καθώς η περιοριστική νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη συνολική ζήτηση».

Ο αγαπημένος δείκτης της Fed

Έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου την Πέμπτη έδειξε ότι οι τιμές των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκαν κατά 3% από πέρυσι, αλλά 3,5% σε βασική βάση που αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Οι πρόσφατες απότομες μειώσεις της ενέργειας ευθύνονται για μεγάλο μέρος της χαλάρωσης του πληθωρισμού.

H κατάσταση σήμερα και η επόμενη συνεδρίαση της Fed

Ο Πάουελ είπε ότι τα τρέχοντα επίπεδα εξακολουθούν να είναι «πολύ πάνω» από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Σημειώνοντας ότι ο δομικός πληθωρισμός κυμάνθηκε σε ετήσιο ρυθμό 2,5% τους τελευταίους έξι μήνες, ο Πάουελ είπε, «αν και οι χαμηλότερες μετρήσεις για τον πληθωρισμό των τελευταίων λίγων μηνών είναι ευπρόσδεκτες, αυτή η πρόοδος πρέπει να συνεχιστεί εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας στο 2%.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε. «Οπότε πιστεύουμε ότι το σωστό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κινούμαστε προσεκτικά, να σκεφτόμαστε προσεκτικά πώς πάνε τα πράγματα, αφήνοντας τα δεδομένα να μας πουν ποια είναι η ιστορία. Τα δεδομένα θα μας πουν αν έχουμε κάνει αρκετά ή αν πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Αφού ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Fed προχώρησε σε μια σειρά από 11 αυξήσεις επιτοκίων, ανεβάζοντας το επιτόκιο πολιτικής της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών σε εύρος στόχου μεταξύ 5,25%-5,5%. Το FOMC στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του διατήρησε τα επιτόκια σε επίπεδο και πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι πιθανώς στο ή κοντά στο σημείο που πρέπει να είναι.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι 12-13 Δεκεμβρίου.

«Οι ισχυρές ενέργειες που λάβαμε έχουν μεταφέρει τα επιτόκια πολιτικής μας σε περιοριστικό έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική ασκεί πτωτική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό», είπε ο Πάουελ. 

«Η νομισματική πολιτική πιστεύεται ότι επηρεάζει τις οικονομικές συνθήκες με καθυστέρηση και οι πλήρεις επιπτώσεις της σύσφιξής μας πιθανότατα δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές». «Λαμβάνουμε αποφάσεις συνάντηση με συνάντηση, με βάση το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και στο ισοζύγιο των κινδύνων», δήλωσε ο Πάουελ.

Απευθυνόμενος στα οικονομικά δεδομένα, ο Πάουελ χαρακτήρισε την αγορά εργασίας «πολύ ισχυρή», καθώς είπε ότι ο μειωμένος ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας συμβάλλει στην επαναφορά της προσφοράς και της ζήτησης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ