Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λεμέρ - Γαλλία: Θέλουμε ευελιξία στη μείωση των ελλειμμάτων

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ / Πηγή: AP
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ / Πηγή: AP

Η Γαλλία θα απαιτήσει την εισαγωγή ενός βαθμού ευελιξίας στον ρυθμό μείωσης των υπερβαλλόντων δημοσίων ελλειμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες που επενδύουν στην οικολογική μετάβαση, στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην άμυνα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ πριν από την συνεδρίαση ενός κρίσιμου Ecofin στις Βρυξέλλες.

Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης «πρέπει να είναι στραμμένο προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν» και να προβλέπει την δυνατότητα για τις χώρες με υπερβάλλον έλλειμμα να έχουν άμβλυνση της υποχρέωσης περιορισμού του, αν επενδύουν στους τομείς αυτούς, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Είναι μία κόκκινη γραμμή που η Γαλλία δεν θα υπερβεί», προειδοποίησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την ώρα που η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφορά την υποχρέωση μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως στις χώρες με υπερβάλλον έλλειμμα, ο Μπρουνό Λεμέρ θεωρεί ότι η εισαγωγή ευελιξίας της τάξεως της 0,2 ποσοστιαίας μονάδας στον κανόνα αυτόν θα είναι «εύλογη».

Το θέμα αυτό αντιστοιχεί «στο 10%» των σημείων ως προς τα οποία δεν συμφωνεί με τον Γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Λίντνερ πριν από την συζήτηση που θα αρχίσει το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε αυτό το κίνητρο για επενδύσεις και για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όποια και αν είναι η χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας», είπε. «Αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου».

«Εχω μία ισχυρή προσωπική πεποίθηση: τώρα διακυβεύονται οι τρεις επόμενες δεκαετίες της Γαλλίας και της Ευρώπης», προειδοποίησε προσθέτοντας ότι αυτός και οι ομόλογοί του πρέπει «να είναι πολιτικοί και όχι τεχνοκράτες».

«Διαφορετικά η Ευρώπη θα βγει από την κούρσα του 21ου αιώνα, δεν θα μπορεί να ανταγωνισθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία και πολλές αναδυόμενες οικονομίες», είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ