Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Το παράδοξο της Τουρκίας: Εχει τα χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης και τον υψηλότερο πληθωρισμό στον ΟΟΣΑ

Πηγή: AP

Το παράδοξο της Τουρκίας: Η γειτονική μας χώρα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό και παράλληλα τα χαμηλότερα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σήμερα ένας άνδρας εργαζόμενος στην Τουρκία βγαίνει στη σύνταξη 52 ετών, όταν το αντίστοιχο όριο στην Ελλάδα είναι τα 62 έτη (με 40 χρόνια ασφάλισης ή 67 έτη χωρίς όριο ασφάλισης), ενώ σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ φθάνει και τα 67 έτη. 

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Πόσο θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους

Ο σημερινός μέσος όρος για πλήρη συνταξιοδότηση στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι τα 64,4 έτη για τους άνδρες (υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων), με την Τουρκία να αποτελεί τη μεγάλη εξαίρεση (52 έτη). 

Αρκετές χώρες επιχειρούν τα τελευταία χρόνια να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, αυξάνοντας ουσιαστικά τα όρια των γυναικών.

Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ που διατηρούν τα μικρότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες (49 έτη).  Ωστόσο, το χάσμα αυτό προβλέπεται να κλείσει για όσους εισέλθουν στην αγορά εργασίας σε ηλικία 22 ετών το 2026.

Στο 62% ο πληθωρισμός παρά τις απανωτές αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο

 Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφθασε τον Νοέμβριο σχεδόν το 62% σε διάστημα έτους. Η άνοδος των τιμών καταναλωτή, που τροφοδοτείται κυρίως από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο 61,98% σε διάστημα έτους, ενώ τον Οκτώβριο είχε μειωθεί στο 61,36%.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου και την επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν, η νέα ομάδα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών αύξησε το βασικό επιτόκιο από 8,5% σε 40% σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με αναλυτές, μια τελική αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη σύνοδο της κεντρικής τράπεζας στις 21 Δεκεμβρίου.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ