Νέα
  • ΓΔ: 1443.62 -0.53%
  • Τζίρος: 32,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συμφωνία της VNG με την Αλγερία για αγωγό φυσικού αερίου

Πηγή: AP

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας VNG AG υπέγραψε συμφωνία για την πρώτη παράδοση φυσικού αερίου μέσω αγωγού στη χώρα από τον κρατικό ενεργειακό γίγαντα της Αλγερίας Sonatrach.

«Πρόκειται μόνο για μια μικρή σύμβαση και εξετάζουμε το ενδεχόμενο επέκτασής της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VNG Ulf Heitmüller στο περιθώριο επίσκεψης γερμανικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην Αλγερία. Η εταιρεία με έδρα τη Λειψία ανήκει κατά πλειοψηφία στην EnBW Baden-Wuerttemberg AG.

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Άλλες λεπτομέρειες, όπως η διάρκεια της συμφωνίας και ο όγκος που θα παραδοθεί, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πασχίζει να βρει εναλλακτικές προμήθειες αφού ο πρώην κορυφαίος προμηθευτής της, η Ρωσία, περιόρισε τις παραδόσεις στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Η περιοχή έχει καλύψει το κενό κυρίως με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι σπάνια στη Γερμανία. Οι ΗΠΑ - κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου - έχουν επιβάλει μορατόριουμ στις νέες άδειες εξαγωγής, ενώ μελετούν τις κλιματικές και οικονομικές επιπτώσεις, δημιουργώντας αβεβαιότητα στην αγορά.

Υδρογονο

Η συμφωνία αναδεικνύει επίσης τη σχέση της περιοχής με την Αλγερία, για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Η βορειοαφρικανική χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 14% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο σε αέριο από αγωγούς όσο και σε lng. Η Αλγερία στέλνει φυσικό αέριο μέσω αγωγών στη νότια Ευρώπη και lng σε όλη την ήπειρο.

Η VNG τον Δεκέμβριο του 2022 συμφώνησε να συνεργαστεί με τη Sonatrach σε θέματα ενέργειας, με σκοπό τη δημιουργία μιας γερμανοαλγερινής αλυσίδας υδρογόνου. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ηγείται της αντιπροσωπείας στην Αλγερία αυτή την εβδομάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper SE Michael Lewis είναι επίσης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ο Χάμπεκ πρόκειται να υπογράψει σήμερα Πέμπτη διμερή συμφωνία για το υδρογόνο με τον υπουργό Ενέργειας της Αλγερίας Mohamed Arkab. Η Αλγερία στοχεύει να στείλει πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ΕΕ μέσω ενός υποθαλάσσιου δικτύου αγωγών φυσικού αερίου. Οι μελέτες για το έργο βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ