Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: Ετήσιος προϋπολογισμός ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2024

Κομισιόν
Πηγή: Unsplash

Περίπου 300 εκατ. άνθρωποι εκτιμάται ότι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας το 2024 με την ΕΕ και ειδικότερα την Κομισιόν να αναφέρει  σε σχετικό δελτίο Τύπου της πως υιοθέτησε τον ετήσιο ανθρωπιστικό της προϋπολογισμό με πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνεζ Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά:

«Στις αρχές του 2024, το χάσμα μεταξύ των ανθρωπιστικών αναγκών και των διαθέσιμων πόρων συνεχίζει να μεγαλώνει. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι πολύ αυξημένες, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται και η κλιματική κρίση επιδεινώνεται. Το 2023, το έλλειμμα χρηματοδότησης άγγιξε νέα ρεκόρ καθώς δεν παρασχέθηκε ούτε το 40% των 56,7 εκατ. δολαρίων που ήταν αναγκαία. Απέναντι σε αυτή την ανησυχητική τάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί ανθρωπιστικές δράσεις υπέρ των πλέον ευάλωτων πληθυσμών, όποιοι κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμε τη διεθνή κοινότητα και να ζητάμε να καλυφθεί συλλογικά το ανησυχητικό αυτό έλλειμμα χρηματοδότησης. Επίσης θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε δυναμικά στην ενίσχυση της διατομεακής συνεργασίας, ιδίως με παράγοντες της ανάπτυξης, για να ενισχύσουμε την τοπική ανθεκτικότητα και να προσφέρουμε ζωτική βοήθεια στους πληθυσμούς που έχουν ανάγκη, και να βοηθάμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να απεξαρτηθούν από τη βοήθεια.

Πέρυσι, η ΕΕ έκανε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, ορίζοντας έναν εθελοντικό στόχο του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) που θα προορίζεται από τα κράτη μέλη μας για ανθρωπιστική βοήθεια. Η ευθύνη αυτή, την οποία μοιραζόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορεί να αναληφθεί μόνο από την Ευρώπη. Το 2023, πάνω από το 91% των συνεισφορών προέρχονταν από 20 δωρητές, εκ των οποίων οι τρεις κύριοι δωρητές (μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) παρείχαν το 58% της παγκόσμιας ανθρωπιστικής χρηματοδότησης. Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει έναν πιο ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας βάσει των δυνατοτήτων της κάθε χώρας».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ