Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Fed: Οι αγορές δεν βλέπουν μείωση επιτοκίων τον Μάιο μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ
Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Οι αγορές μεταθέτουν πλέον όλο και περισσότερο τον χρόνο που θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Μετά τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), τα οποία έδειξαν ότι υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 3,1% από 3,4% τον Δεκέμβριο, αντί του 2,9% που αναμενόταν, η πιθανότητα μείωσης του βασικού επιτοκίου της Fed, όπως προκύπτει από τις προθεσμιακές αγορές, μειώθηκε σε μόλις 30% από 50% προηγουμένως, ενώ οι πιθανότητες μίας μείωσης τον Μάρτιο εξαλείφθηκαν σχεδόν πλήρως.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε στο 3,9% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε επίσης: Fed: Αφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση

Αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου, η οποία είναι εναρμονισμένη με τις προσδοκίες για το ύψος των επιτοκίων, αυξήθηκε 0,13 ποσοστιαίες μονάδες σε λίγο κάτω από το 4,6%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε 0,11 π.μ. στο 4,28%.

Ο δείκτης μετοχών S&P 500 υποχώρησε 1,4% μετά το άνοιγμα της αγοράς στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Nasdaq έκανε βουτιά σχεδόν 2%.

Το δολάριο, οι κινήσεις του οποίου επηρεάζονται από τις αλλαγές στις προσδοκίες για τα επιτόκια, σημείωνε άνοδο 0,6% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Όλα αυτά σημειώνονται, ενώ η Fed εξετάζει πότε θα αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων από το σημερινό επίπεδο του 5,25% έως 5,5%. Η μείωση του πληθωρισμού το τελευταίο έτος  έχει οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και τη Βρετανία στο να αποκλείσουν νέες αυξήσεις επιτοκίων και να αρχίσουν τις συζητήσεις για μειώσεις τους.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Η επιβράδυνση του πληθωρισμού τροφοδοτεί τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed

Ο Πάουελ βλέπει τρεις μειώσεις φέτος

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αναμένεται να προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, αλλά διαμήνυσε ότι είναι απίθανο να αρχίσει τη διαδικασία αυτή πριν σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.

Η στέγαση, οι ασφάλειες αυτοκινήτων και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνέβαλαν στις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Το κόστος στέγασης, κύρια συνιστώσα του οποίου είναι τα ενοίκια, είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον δομικό πληθωρισμό, καθώς αυξήθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση και 6% σε ετήσια.

Διαβάστε επίσης: Μπάρκιν (Fed): Εχουμε περιθώριο να περιμένουμε για την πρώτη μείωση των επιτοκίων

Ισχυρός πληθωρισμός στις υπηρεσίες

Τα στοιχεία έδειξαν, ότι αν και συνεχίστηκε η τάση μείωσης του δομικού πληθωρισμού στα προϊόντα, ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παρέμεινε ισχυρός, εν μέρει λόγω της αύξησης του κόστους στην υγειονομική περίθαλψη.

Ο δείκτης για τον πληθωρισμό που προτιμά η Fed, που είναι αυτός για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, μειώθηκε πάντως πιο δραστικά από ό,τι αυτός με βάση τον ΔΤΚ.

Ο δομικός δείκτης για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκε 2,9% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά λιγότερο από 3% τα τελευταία περίπου τρία χρόνια.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed είναι στις 19-20 Μαρτίου, κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις (το λεγόμενο “dot plot”) των αξιωματούχων της σχετικά με τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, το ΑΕΠ και την ανεργία.

Με πληροφορίες από FT

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ