Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η σοκολάτα γίνεται όλο και πιο ακριβή - Αλλά η κατανάλωση εκπλήσσει

Πικρή... γεύση αφήνει στους καταναλωτές η αγορά σοκολάτας, αφού οι τιμές της συνεχώς ανεβαίνουν. Ωστόσο αυτό δεν... φρενάρει  τη ζήτηση. Τουναντίον.

Άλλωστε ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια σοκολάτα, όσο τσουχτερή κι αν ειναι η τιμή της.

Όμως οι αντιμήσεις δεν σταματουν εδώ. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το κόστος του βασικού συστατικού για την παρασκευή σοκολάτας, του κακάο μπορεί να έχει περιθώριο να αυξηθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά κακάο στη Δυτική Αφρική, όπου παράγονται περίπου τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής, έχουν οδηγήσει την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, προκαλεί κάποια έκπληξη το γεγονός ότι η ιστορική άνοδος της τιμής δεν έχει ακόμη παρεμποδίσει την παγκόσμια ζήτηση

Στη Νέα Υόρκη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ICE του κακάο διαμορφώθηκαν στα 6.549 δολάρια ανά μετρικό τόνο την Τετάρτη. Τα futures τα οποία, το οποίο ξεπέρασε τα 6.000 δολάρια για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, έχει σημειώσει άνοδο άνω του 57% από την αρχή του έτους. Παραδόξως, η ιστορική άνοδος των τιμών δεν έχει ακόμη εμποδίσει τη ζήτηση.

«Συνήθως θα περιμένατε να δείτε κάποια μείωση της ζήτησης όταν έχετε αυτές τις αστρονομικά υψηλές τιμές — αλλά δεν το βλέπουμε αλλά δεν το βλέπουμε στο κακάο», δήλωσε στο CNBC, ο Paul Joules, αναλυτής εμπορευμάτων στη Rabobank.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας από τους λόγους που έχουμε δει το κακάο να αντέχει αρκετά καλά όσον αφορά τη ζήτηση είναι ότι είναι αναμφισβήτητα μια καταναγκαστική αγορά για τους καταναλωτές, οπότε δεν βλέπουμε πραγματικά να έχει το ίδιο είδος δυναμικής ζήτησης με πολλά άλλα εμπορεύματα», πρόσθεσε.

Ο Joules της Rabobank δήλωσε ότι αναμένει να δει κάποια σημαντική μείωση της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης είναι «πολύ, πολύ σφιχτή».

Η αμερικανική σοκολατοποιία Hershey, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες σοκολάτας στον κόσμο, εξέδωσε προειδοποίηση για τα κέρδη της τον περασμένο μήνα λόγω της εκτίναξης των τιμών του κακάο.Ο κατασκευαστής των Reese's Peanut Butter Cups ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις 8 Φεβρουαρίου ότι οι τιμές του κακάο αναμένεται να περιορίσουν την αύξηση των κερδών φέτος.

Πόσο ψηλότερα μπορούν να ανέβουν οι τιμές του κακάο;

«Το βασικό ερώτημα, και επίσης το πιο δύσκολο, είναι πόσο ψηλότερα μπορούν να πάνε οι τιμές του κακάο», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING, σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να φτάσουν σε επίπεδα όπου θα αρχίσουμε να βλέπουμε σημαντική καταστροφή της ζήτησης. Ήδη βλέπουμε κάτι τέτοιο, αλλά σαφώς όχι αρκετό για να επανέλθει η αγορά σε ισορροπία και να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για στενότητα».

Ο Patterson δήλωσε ότι η προσφορά κακάο της Δυτικής Αφρικής παραμένει η «μεγάλη ανησυχία» μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ακτή Ελεφαντοστού εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 44% της παγκόσμιας προσφοράς, ενώ η Γκάνα κατέχει μερίδιο περίπου 14% της παραγωγής, σημείωσε.

«Πέρυσι, οι βαρύτερες από το συνηθισμένο βροχοπτώσεις δημιούργησαν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε στην καλλιέργεια, με την αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας του μαύρου λοβού. Οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν επίσης σε ζητήματα σχετικά με την παράδοση του κακάο στα λιμάνια», δήλωσε ο Patterson.

«Φέτος, οι ξηρότερες καιρικές συνθήκες και οι ισχυροί άνεμοι Harmattan εγείρουν μόνο περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η τρέχουσα σοδειά».

Η ξηρασία που σχετίζεται με το Ελ Νίνιο σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ινδίας, της Αυστραλίας και σε τμήματα της Αφρικής έχει τροφοδοτήσει ένα ράλι τιμών για τα μαλακά εμπορεύματα όπως το κακάο, η ζάχαρη και ο καφές τους τελευταίους μήνες. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό κλιματικό πρότυπο που εμφανίζεται όταν οι θερμοκρασίες της θάλασσας στον ανατολικό Ειρηνικό αυξάνονται κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Μπορεί να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες καταιγίδες και ξηρασίες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ