Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

OPEC - Πετρέλαιο: «Αγκάθι» τα επιτόκια και η ζήτηση από Κίνα - Περικοπές 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως

Πηγή: AP

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) άφησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, αλλά αύξησε περαιτέρω τις οικονομικές του προβλέψεις για το τρέχον έτος εν μέσω της μείωσης του πληθωρισμού και των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων.

Η μηνιαία έκθεση

Στη μηνιαία έκθεσή του, σημείωσε με έμφαση ότι εξακολουθεί να αναμένει πως η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος και κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2025, αμετάβλητη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη

Στο ίδιο μοτίβο ο ΟΠΕΚ αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος στο 2,8% από 2,7% προηγουμένως, υποστηριζόμενη από την ισχυρή δυναμική ανάπτυξης στην Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ. η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη του επόμενου έτους παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,9%.

"Η πρόβλεψη μιας θετικής, σταθερής δυναμικής σε όλες τις μεγάλες οικονομίες υποστηρίζεται από τις προσδοκίες για συνεχή χαλάρωση του γενικού πληθωρισμού καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 και το 2025", ανέφερε ο ΟΠΕΚ την Τρίτη. "Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των πραγματικών επιπέδων εισοδήματος και σε βελτίωση της ικανότητας καταναλωτικών δαπανών".

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για φέτος στο 1,9% από 1,6% προηγουμένως και τις διατήρησε στο 1,7% για το 2025.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης παραμένουν αμετάβλητες στο 0,5% φέτος και στο 1,2% το επόμενο έτος.

Πότε θα μειωθούν τα επιτόκια;

Από την άλλη πλευρά, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια από το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθ' όλη τη διάρκεια του 2025, σύμφωνα με τον OPEC.

Οι ανησυχίες

Η τελευταία έκθεση του καρτέλ έρχεται καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε ένα στενό εύρος τιμών εν μέσω αντικρουόμενων δυνάμεων της αγοράς, με τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης και την πορεία των μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων να περιορίζουν τα κέρδη που πυροδότησαν οι περιορισμοί της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή.

Τα futures

Το αργό τύπου Brent, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, διαπραγματεύεται σήμερα γύρω στα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI, ο δείκτης πετρελαίου των ΗΠΑ, βρίσκεται γύρω στα 78 δολάρια το βαρέλι.

Aύξηση παραγωγής

Παρά τις συνεχιζόμενες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη, ο ΟΠΕΚ παρήγαγε περισσότερο αργό πετρέλαιο τον Φεβρουάριο λόγω της υψηλότερης παραγωγής από τη Λιβύη και τη Νιγηρία.

Συνολικά, η παραγωγή αργού πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 203.000 βαρέλια ημερησίως στα 26,57 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου, ανέφερε, επικαλούμενο δευτερογενείς πηγές.

Η παραγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη αυξήθηκε κατά 144.000 βαρέλια ημερησίως σε 1,17 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ η παραγωγή της Νιγηρίας αυξήθηκε κατά 47.000 βαρέλια ημερησίως σε 1,48 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε κατά 18.000 βαρέλια ημερησίως στα 8,98 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Εθελοντικές περικοπές

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν αυτόν τον μήνα να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής κατά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το παγκόσμιο πλεόνασμα και να στηρίξουν τις τιμές, και αναμένεται να αποφασίσουν την πολιτική για το δεύτερο εξάμηνο σε υπουργική σύνοδο τον Ιούνιο.

Η ομάδα μείωσε την πρόβλεψή της για την αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ σε 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2024 από 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως προηγουμένως.

Αντίθετα, οι προσδοκίες αύξησης για το 2025 αυξήθηκαν σε 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ