Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γκεοργκίεβα: Οριακά ισχυρότερη η παγκόσμια οικονομία σήμερα - Υποτονική η ανάπτυξη

Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι οριακά ισχυρότερη σήμερα σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις, λόγω της ισχυρής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και σε πολλές οικονομίες αναδυόμενων αγορών, αλλά είναι υποτονική, οριακά υψηλότερη από το 3%, ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της εν όψει των εργασιών για την εαρινή σύνοδο του Ταμείου.

Στη μικρή βελτίωση συνέβαλαν η ισχυρή κατανάλωση των νοικοκυριών και οι επιχειρηματικές επενδύσεις καθώς και η μείωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ και ο πληθωρισμός μειώνεται κάπως ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Η μείωση του πληθωρισμού, είπε, αναμένεται να συνεχιστεί και να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και δεν θα είναι ομοιόμορφες οι κινήσεις τους λόγω των διαφορών που υπάρχουν. 

Η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας - κυρίως λόγω των υγιών μακροοικονομικών θεμελιωδών μεγεθών που οικοδομήθηκαν νωρίτερα- υποβοηθείται από τις ισχυρές αγορές εργασίας και το διευρυνόμενο εργατικό δυναμικό, εν μέρει λόγω της μετανάστευσης, πρόσθεσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Πολλοί λόγοι ανησυχίας

«Έχουμε αποφύγει μια παγκόσμια ύφεση και μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού -όπως είχαν προβλέψει ορισμένοι - αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα, για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε.

Το παγκόσμιο περιβάλλον έχει γίνει πιο δύσκολο. Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τους κινδύνους κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας. Και, όπως μάθαμε τα τελευταία χρόνια, κινούμαστε σε έναν κόσμο στον οποίο πρέπει να περιμένουμε το απροσδόκητο», τόνισε.

Η απογοητευτική πραγματικότητα είναι ότι η παγκόσμια δραστηριότητα είναι αδύναμη με βάση τα ιστορικά πρότυπα και οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν περιοριστεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, συνέχισε.

Απώλεια παραγωγής 3,3 τρισ. δολαρίων λόγω κορονοϊού

Ο πληθωρισμός δεν έχει νικηθεί πλήρως. Τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας έχουν εξαντληθεί και το χρέος έχει αυξηθεί, αποτελώντας μεγάλη πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά σε πολλές χώρες.

«Και τα σημάδια της πανδημίας είναι ακόμη μαζί μας. Η απώλεια παγκόσμιας παραγωγής από το 2020 και μετά ανέρχεται σε περίπου 3,3 τρις. δολάρια, με το κόστος να πέφτει δυσανάλογα στις πιο ευάλωτες χώρες.

Και βλέπουμε μια αυξανόμενη απόκλιση εντός και μεταξύ των ομάδων χωρών».

Βελτίωση στις ΗΠΑ, αργή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, οι ΗΠΑ έχουν βιώσει την ισχυρότερη ανάκαμψη, βοηθούμενες από την αύξηση της παραγωγικότητας. Αντίθετα, η δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ανακάμπτει πολύ πιο αργά αντανακλώντας την παρατεταμένη επίπτωση των υψηλών τιμών της ενέργειας και της ασθενέστερης αύξησης της παραγωγικότητας.

Μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς, χώρες όπως η Ινδονησία και η Ινδία τα πηγαίνουν καλύτερα.

Επιβράδυνση της παραγωγικότητας

Κύριος μοχλός της ασθενέστερης ανάπτυξης είναι η σημαντική και ευρείας κλίμακας επιβράδυνση της παραγωγικότητας. «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ευθύνεται για πάνω από το μισό της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες και σχεδόν για το σύνολο στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Ως αποτέλεσμα, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές μας για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο της, οριακά πάνω από το 3%.

Χωρίς διόρθωση πορείας, οδεύουμε πράγματι προς μία «υποτονική εικοσαετία» - μια υποτονική και απογοητευτική δεκαετία», υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.

Οι προτεραιότητες πολιτικής

Σε αυτή τη συγκυρία, πρόσθεσε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να κάνουν την επιλογή πολιτικών που θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τον πληθωρισμό και θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, για να γίνει η τρέχουσα δεκαετία μία δεκαετία μετασχηματισμού της οικονομίας.

Οι βασικές προτεραιότητες, όπως είπε η Γκεοργκίεβα, είναι η επαναφορά της σταθερότητας των τιμών, η αποκατάσταση των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας, οι πολιτικές για την αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της συνεργασίας όσον αφορά στις πολιτικές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ