Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Χτύπημα από S&P για το Ισραήλ - Υποβάθμιση λόγω γεωπολιτικών κινδύνων

S&P
AP images

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έφερε «χτύπημα» στην οικονομία του Ισραήλ Το αξιόχρεό του υποβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings, κατά μία βαθμίδα , από «AA-» σε «A+».

Η S&P μαζί με την Moody's Investors Service μείωσαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, καθώς κλιμακώθηκαν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή. Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές και η αξιολόγηση θα επανεξεταστεί στις 10 Μαΐου, αναφέρει η S&P σε ανακοίνωσή της.

«Η πρόσφατη αύξηση της αντιπαράθεσης με το Ιράν αυξάνει τους ήδη αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους για το Ισραήλ», αναφέρει η S&P.

«Προβλέπουμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του Ισραήλ θα διευρυνθεί στο 8% του ΑΕΠ το 2024, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών», αναφέρει στην αξιολόγησή της η S&P Global.

Μεγαλύτερα ελλείμματα είναι πιθανό να συνεχιστούν μεσοπρόθεσμα και το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης θα κορυφωθεί στο 66% του ΑΕΠ το 2026, δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης. Το ισοζύγιο πληρωμών του Ισραήλ παραμένει ένα βασικό πλεονέκτημα, λόγω των πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών δεκαετιών, δήλωσε η S&P.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες πριν το Ισραήλ εξαπολύσει πλήγμα αντιποίνων κατά του Ιράν, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίθεση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τεχεράνη. Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους η επίθεση αυτή αύξησε τους φόβους για διεύρυνση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή. Μια έκρηξη ακούστηκε νωρίς την Παρασκευή στην κεντρική πόλη Ισφαχάν του Ιράν, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Fars.

Μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση πιθανότατα θα αποφευχθεί, αλλά ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς φαίνεται ότι θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, έναντι προηγούμενης παραδοχής ότι η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα διαρκούσε περισσότερο από έξι μήνες, ανέφερε.

Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς τον Οκτώβριο, ο οποίος εξαντλεί τα ταμεία της χώρας. Η Moody's υποβάθμισε για πρώτη φορά το κράτος τον Φεβρουάριο, αποδίδοντάς του την έκτη υψηλότερη βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας.

Η υποβάθμιση της αξιολόγησης μπορεί να προσθέσει πιέσεις στα ομόλογα του Ισραήλ και στο σέκελ (νόμισμα του Ισραήλ), το οποίο έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% φέτος έναντι του δολαρίου. 

«Τώρα που οι γεωπολιτικές σχέσεις έχουν διευρυνθεί και επιδεινωθεί και ο πολεμικός προϋπολογισμός πιθανότατα θα παραμείνει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα και η διατήρηση της αρνητικής προοπτικής είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη», δήλωσε ο Brendan McKenna, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών και στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Wells Fargo & Co. στη Νέα Υόρκη. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ισραήλ είναι πιθανό να αυξηθούν προς το 5% και το σέκελ θα αντιμετωπίσει πιέσεις λόγω της υποβάθμισης, είπε.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ