Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Ετοιμη να αρχίσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων - Οι περιορισμοί για τη δεύτερη

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είναι μόλις 10 μέρες μακριά. Όλα συνηγορούν ότι στην ερχόμενη συνεδρίαση της, την επόμενη Πέμπτη (6 Ιουνίου), τα. στελέχη της ΕΚΤ θα ανάψουν το πράσινο φως για την πρώτη χαλάρωση, κατά 25 μονάδες βάσης (από το υψηλό επίπεδο του 4%).

Ο Φίλιπ Λέιν επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από την επόμενη εβδομάδα. «Αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη στιγμή βλέπουμε αρκετά για να καταργήσουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού», δήλωσε ο Λέιν στους FT σε συνέντευξή του.

Ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ακολουθήσει σύντομα και δεύτερη μείωση. Ο Λέιν δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσουν τα επιτόκια σε περιοριστικό έδαφος φέτος για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να χαλαρώνει και δεν θα κολλήσει πάνω από τον στόχο της τράπεζας (2%), κάτι που «θα ήταν πολύ προβληματικό και πιθανώς αρκετά επώδυνο να εξαλειφθεί».

Επίσης, τόνισε ότι ο ρυθμός με τον οποίο η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης φέτος θα αποφασιστεί με την αξιολόγηση των δεδομένων για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές και αναλογικό.
Η ΕΚΤ έχει σχεδόν υποσχεθεί να μειώσει τα επιτόκια στις 6 Ιουνίου, αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις προσδοκίες τους για περαιτέρω μειώσεις μετά τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τους μισθούς.

Η διαπραγματευόμενη αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε ελαφρώς το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενισχύοντας την υπόθεση της επιφυλακτικότητας στη μείωση των επιτοκίων από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, ο Λέιν δήλωσε ότι «η συνολική κατεύθυνση των μισθών εξακολουθεί να δείχνει επιβράδυνση, η οποία είναι απαραίτητη».

«Ο καλύτερος τρόπος για να πλαισιώσουμε τη συζήτηση φέτος είναι ότι εξακολουθούμε να πρέπει να είμαστε περιοριστικοί όλο το χρόνο», δήλωσε ο Λέιν, και πρόσθεσε: «Αλλά μπορούμε να κινηθούμε κάπως προς τα κάτω».

Ερωτηθείς αν είναι περήφανος που η ΕΚΤ είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από τις άλλες, ο Λέιν δήλωσε: «Οι κεντρικοί τραπεζίτες φιλοδοξούν να είναι όσο το δυνατόν πιο βαρετοί και θα ήθελα να ελπίζω ότι θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο εγωισμό».

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ