Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Fed: Διατήρησε σταθερά τα επιτόκια - Οι δηλώσεις Πάουελ για πληθωρισμό και οικονομία

Η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο τρέχον εύρος τους από 5,25% έως 5,5%, αλλά αναθεώρησε τις προοπτικές της για μειώσεις επιτοκίων σε μόλις μία το 2024. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας σημείωσαν ότι έχει σημειωθεί «μέτρια περαιτέρω πρόοδος» προς τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.

Συγκεκριμένα, η  κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο εύρος από 5,25% έως 5,5%, αλλά αφαίρεσε δύο μειώσεις επιτοκίων για φέτος.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζ.Πάουελ, σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη την εμπιστοσύνη να μειώσει τα επιτόκια, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από τα κορυφαία του επίπεδα.

Η Fed δεν έχει ακόμη την εμπιστοσύνη να μειώσει τα επιτόκια, λέει ο επικεφαλής του Powell

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη την εμπιστοσύνη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ακόμη και όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαΐου την Τετάρτη ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο.

«Βλέπουμε τη σημερινή έκθεση ως πρόοδο και, ξέρετε, ως οικοδόμηση εμπιστοσύνης», είπε ο Πάουελ. «Αλλά δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι έχουμε την εμπιστοσύνη που θα δικαιολογούσε την έναρξη της χαλάρωσης της πολιτικής αυτή τη στιγμή».

Πολύ νωρίς για να πούμε εάν η πολιτική της Fed είναι «αρκετά περιοριστική», λέει ο Πάουελ

Η περιοριστική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό που ήλπιζαν να δουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη το απόγευμα. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να περιμένουν να δουν επαρκή πρόοδο, πρόσθεσε.

«Το ερώτημα εάν είναι επαρκώς περιοριστικό θα είναι αυτό που γνωρίζουμε με την πάροδο του χρόνου», είπε ο Πάουελ. «Αλλά νομίζω ότι για τους λόγους για τους οποίους μίλησα στην τελευταία συνέντευξη Τύπου και σε άλλα μέρη, νομίζω ότι τα στοιχεία είναι αρκετά ξεκάθαρα ότι η πολιτική είναι περιοριστική και έχει, ξέρετε, τα αποτελέσματα που θα ελπίζαμε».

«Δεν νομίζω ότι κανείς… έχει μια οριστική απάντηση γιατί οι άνθρωποι δεν είναι τόσο χαρούμενοι για την οικονομία όσο θα μπορούσαν να είναι», είπε.

Ωστόσο, είπε ότι υπάρχει μια αναπτυσσόμενη οικονομία και μια ισχυρή αγορά εργασίας. Ενώ ο πληθωρισμός ήταν υψηλός, σημείωσε ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών έχει μειωθεί «σημαντικά».

Ο Πάουελ λέει ότι τα πρόσφατα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας μπορεί να είναι «λίγο υπερεκτιμημένα»

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τις ισχυρές θέσεις εργασίας μπορεί να είναι ελαφρώς «υπερεκτιμημένα», υποδεικνύοντας ότι οι αναθεωρήσεις των κριτηρίων αναφοράς ενδέχεται να είναι καθ′ οδόν.

″Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι μπορεί να είναι λίγο υπερεκτιμημένα, αλλά παρόλα αυτά, είναι ισχυρά», είπε ο Πάουελ, αναφερόμενος στις αναφορές μισθοδοσίας των ΗΠΑ. «Βλέπουμε σταδιακή ψύξη, σταδιακή κίνηση προς καλύτερη ισορροπία».

Η Fed χρειάζεται περισσότερα «καλά δεδομένα» για τον πληθωρισμό

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φέτος δεν έχουν δώσει ακόμη στην Federal Reserve «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι πλησιάζει τον στόχο του 2%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed Τζ.Πάουελ.

«Θα χρειαστεί να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία για να ενισχύσουμε την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%,» είπε.

Στη δήλωση της Fed, οι ηγέτες των κεντρικών τραπεζών αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί «μέτρια» περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά τη μείωση της αύξησης των τιμών στο 2%.

Αγκαθι ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από την κορύφωσή του, αλλά παραμένει πολύ υψηλός, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.

«Η οικονομία μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο...η αγορά εργασίας έχει έρθει σε καλύτερη ισορροπία με συνεχιζόμενα ισχυρά κέρδη θέσεων εργασίας και χαμηλό ποσοστό ανεργίας», είπε. «Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από το ανώτατο όριο του 7% στο 2,7%, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας 2% για τη στήριξη μιας ισχυρής οικονομίας που ωφελεί όλους».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ