Νέα
  • ΓΔ: 1445.03 -0.30%
  • Τζίρος: 26,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Παραμένει σε πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας, παρά την αναβάθμιση σε BBB+ από την S&P 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

Η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει την πορεία της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, στηρίζοντας παράλληλα τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες και τη μεσαία τάξη, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's σε BBB+ από BBB.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης επιβεβαιώνει την "ορθότητα" της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του για υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις.

Ο οίκος διατήρησε επίσης τις προοπτικές για την Κύπρο ως θετικές, πράγμα που σημαίνει ότι περαιτέρω αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να είναι πιθανές τα επόμενα δύο χρόνια, εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να μειώνουν τον αριθμό των επισφαλών δανείων που τις επιβαρύνουν - κατάλοιπο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2013 - και η Κύπρος συνεχίσει να συρρικνώνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της.

"Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μεταξύ άλλων, αποτελούν βασικά στοιχεία για να διατηρηθεί η κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης", ανέφερε ο Χριστοδουλίδης σε δήλωσή του.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%

Περιγράφοντας το σκεπτικό της αναβάθμισης, η S&P ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι προβλέπει ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο οίκος προβλέπει επίσης ότι το χρέος της χώρας θα πέσει κάτω από το 60% μέχρι το 2027, χάρη στα ισχυρά δημοσιονομικά πλεονάσματα που θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στο 2,1% του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια, "η ισχυρότερη πρόβλεψή μας σε όλα τα 20 μέλη της ευρωζώνης".

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ