Νέα
  • ΓΔ: 1448.68 +0.12%
  • Τζίρος: 1,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ποιες επιχειρήσεις επηρεάζει περισσότερο η προοπτική νίκης της Ακροδεξιάς

Μία εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός, βρίσκεται κοντά σε μία νίκη, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές, η οποία αποτυπώθηκε στην αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της χώρας και στη διεύρυνση του spread τους καθώς και στη μείωση της κεφαλαιοποίησης του γαλλικού χρηματιστηρίου κατά 240 δις. δολάρια.

Οι τράπεζες, οι εταιρείες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συγκαταλέγονται μεταξύ των μετοχών που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση που η ακροδεξιά σχηματίσει τη νέα γαλλική κυβέρνηση, φέρνοντας σε θέση αδυναμίας τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η θητεία του οποίου λήγει το 2027 και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα την εξαντλήσει.

Ο λόγος που οι παραπάνω μετοχές αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, έχει να κάνει αφενός με μία ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας που θα αύξανε το κόστος δανεισμού για το κράτος και τις επιχειρήσεις και αφετέρου με θέσεις που έχει διατυπώσει ο Εθνικός Συναγερμός για τομείς της οικονομίας.

Με το κόμμα του Μακρόν και τους συμμάχους του να υπολείπονται στα γκάλοπ πολύ - παίρνουν κοντά στο 20% έναντι 36% του Εθνικού Συναγερμού και 28% του Νέου Λαϊκού Μετώπου που σχημάτισαν τέσσερα κόμματα της Αριστεράς -  οι επενδυτές έχουν πολλά να σκεφτούν ενόψει της ψηφοφορίας δύο γύρων, το αποτέλεσμα της οποίας θα γίνει γνωστό στις 7 Ιουλίου.

Αν και ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος, η απώλεια του ελέγχου του κοινοβουλίου θα εμποδίσει την εφαρμογή της φιλικής για τις επιχειρήσεις ατζέντας του.

Ήδη, το ενδεχόμενο εθνικοποίησης των αυτοκινητοδρόμων -που είχε συζητηθεί από τη Λεπέν πριν από τις εκλογές του 2022- έχει πλήξει τις μετοχές των εταιρειών εκμετάλλευσης διοδίων Vinci και Eiffage.

Η αριστερή συμμαχία έχει προτείνει υψηλότερους φόρους στον πλούτο, τα μερίσματα και την επαναγορά μετοχών, ενώ η ακροδεξιά είναι επιφυλακτική απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα.

«Λίγοι, αν υπάρχουν, τομείς ή μετοχές θα επωφεληθούν από αυτό το κλίμα», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων στην Groupe Richelieu. «Οι τομείς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι εκείνοι με υψηλό beta που σχετίζονται με τον πολιτικό κίνδυνο, σημαντική έκθεση στη Γαλλία και την ΕΕ και υψηλά επίπεδα χρέους», είπε.

Ακολουθούν οι κυριότερες μετοχές και οι κλάδοι που θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο από τις εκλογές:

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Η χειρότερη εβδομάδα πολλών ετών για τις αγορές της - Φόβοι και για το ευρώ

Τράπεζες

Οι λαϊκιστικές αυξήσεις δαπανών που θα ανεβάσουν το κόστος δανεισμού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών για τις τράπεζες, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε πτώση πάνω από 10% στις μετοχές των τριών μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της Γαλλίας - Societe Generale SA, Credit Agricole SA και BNP Paribas SA - από την προκήρυξη των εκλογών, πολύ μεγαλύτερης από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι τράπεζες είναι ευάλωτες, επειδή κατέχουν υψηλά ποσά κρατικών ομολόγων, η αξία των οποίων θα μειωθεί από την αύξηση του κόστους δανεισμού.  

Η υποτονική ανάπτυξη και η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης αποτελούν περαιτέρω αρνητικούς παράγοντες, την ώρα που η ενωμένη Αριστερά επιδιώκει επίσης να αυξήσει τα υποχρεωτικά κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και να αυξήσει τους φόρους επί των συναλλαγών.

Η AXA Investment Managers συγκαταλέγεται μεταξύ των επενδυτών που έχουν μειώσει την έκθεσή τους στις γαλλικές τράπεζες, με τον διαχειριστή χαρτοφυλακίου Gilles Guibout να βλέπει τα υψηλότερα spread των κρατικών ομολόγων ως μόνιμη τάση.

Διαβάστε επίσης: TAZ: Η Γαλλία δεν θα έχει τη μοίρα που είχε η Ελλάδα στην κρίση χρέους

Μεταφορές και υποδομές

Μεγάλη είναι η αβεβαιότητας για τις εταιρείες διαχείρισης των  αυτοκινητοδρόμων. Ακόμα και αν η κρατικοποίηση - που ευνοείται από την ακροδεξιά - δεν συμβεί, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να προσπαθήσει να περιορίσει τις τιμές των διοδίων, να αυξήσει τους φόρους στις εταιρείες ή να τερματίσει τις παραχωρήσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Οι μετοχές των εταιριών υποδομών και μεταφορών Eiffage, Aeroports de Paris, Bouygues, Getlink και Vinci έχουν υποχωρήσει έως και 12% τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς αντλούν έως και το 70% των εσόδων τους από τη Γαλλία.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από την πιθανή διακοπή των επιδοτήσεων και τις αλλαγές στις πολιτικές ενεργειακής απόδοσης, δήλωσαν αναλυτές της Morgan Stanley.

Ενέργεια & Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού θα αποτελέσει πλήγμα για τις εταιρείες πράσινης ενέργειας, οι οποίες ήδη ταλανίζονται από τα υψηλά επιτόκια. Αυτές, μαζί με άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, θα μπορούσαν επίσης να δουν υψηλότερους φόρους και την απόσυρση της πράσινης χρηματοδότησης.

Η Ακροδεξιά επιδιώκει να μεταρρυθμίσει ή να εξαιρεθεί από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, με επιφυλακτική στάση απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως την αιολική.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης τυχόν αλλαγές στην ατζέντα της Γαλλίας για τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα και το ρόλο των βιοκαυσίμων.

Ο αριστερός συνασπισμός επιδιώκει να παραδώσει σταδιακά τον έλεγχο της διαχείρισης των υδάτων στις τοπικές αρχές. Η εταιρεία πράσινης ενέργειας Engie σημείωσε πτώση περίπου 8% από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ενώ η εταιρεία διαχείρισης νερού και ενέργειας Veolia Environnement υποχώρησε περίπου 7%.

Αναλυτής της CIC Market Solutions αφαίρεσε την Engie από τη λίστα των κορυφαίων επιλογών του, προβλέποντας ότι θα μπορούσε να πληγεί από τις χαμηλότερες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, καθώς και από οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη συμμετοχή της 24%.

Πολυτελή είδη και Αυτοκίνητα

Μια πλειοψηφία της Λεπέν θα μπορούσε να εκτροχιάσει το σχέδιο μετάβασης της Γαλλίας προς τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς το κόμμα της τάσσεται υπέρ της κατάργησης των σχεδίων για την απαγόρευση της πώλησης νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035.

Οι μετοχές της Renault έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τον δείκτη CAC 40 αυτόν τον μήνα, καθώς οι αναλυτές της Morgan Stanley επισήμαναν τον κίνδυνο ότι η κυβέρνηση - η οποία κατέχει ποσοστό 15% στην εταιρεία – να πιέζει να διατηρήσει την παραγωγή στη Γαλλία. Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι επίσης ευάλωτη σε οποιαδήποτε ευρύτερη καταναλωτική επιβράδυνση, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεων γίνεται στην εγχώρια αγορά της.

Oι προοπτικές για τις εταιρείες ειδών πολυτελείας, όπως η LVMH, η Hermes International και η ιδιοκτήτρια της Gucci, Kering, παραμένουν σε γενικές γραμμές ανέπαφες, καθώς λιγότερο από το 10% των πωλήσεών τους προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας. Αλλά ένας πιθανός κίνδυνος είναι ότι μια νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια αυστηρότερη δασμολογική στάση, τροφοδοτώντας μια εμπορική διαμάχη με την Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά πολυτελών ειδών στον κόσμο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ