Μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών παρουσίασε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοθετικής ρύθμισης για την εναρμόνιση των πολεοδομικών κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη μεταρρύθμιση εδώ και 102 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, μέσα από το οποίο ήδη υλοποιούνται 227 Τοπικά και 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια. Παράλληλα, ενισχύεται η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου και η κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Θωράκιση αδειών και κατάργηση αντισυνταγματικών κινήτρων
Στο επίκεντρο της ρύθμισης βρίσκονται η προστασία των οικοδομικών αδειών και η ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες. Όπως ανέφερε ο κ. Παπασταύρου, «θωρακίζονται οι άδειες με αποδεδειγμένη έναρξη εργασιών έως 11/12/2024», ενώ όσες άδειες δεν είχαν ενεργοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, αναθεωρούνται υποχρεωτικά, χωρίς κόστος και κατά προτεραιότητα.
Επιπλέον, καταργούνται τα πολεοδομικά κίνητρα του Ν.Ο.Κ. που κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ, και ενσωματώνονται στο εξής στον πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε περιοχής, με προσαρμογή και τεκμηρίωση.
Με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτροπή δημιουργίας ημιτελών κτισμάτων σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον, εισάγεται το μέτρο του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου. Σύμφωνα με τον Υπουργό, αυτό θα συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, της αισθητικής του χώρου και της αστικής λειτουργίας.
Σύνδεση με χρηματοδοτικά εργαλεία
Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στις οικοδομικές άδειες που συνδέονται με χρηματοδοτικά προγράμματα, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα υλοποίησης έργων και ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας με όρους νομιμότητας.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπασταύρου τόνισε:
«Στόχος μας είναι να ξεκινήσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα, χωρίς την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που επικρατούσε, με τρόπο περιβαλλοντικά βιώσιμο, αποκαθιστώντας τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος».
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της μεταρρύθμισης ως εργαλείο που ενώνει την ασφάλεια δικαίου, τη θεσμική συνέπεια και την αναπτυξιακή κατεύθυνση της χώρας:
«Πρόκειται για προβλέψεις υπέρ του πολίτη, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης και της θεσμικής μας συνέπειας. Γι’ αυτό και σας καλώ όλες και όλους να τις υπερψηφίσετε».