Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒΤ: Η Βιομηχανία τροφίμων και ποτών στην πρώτη γραμμή της οικονομίας

Από αριστερά προς τα δεξιά- Ιωάννης Γιώτης-Πρόεδρος ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης- Αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ & Συντονιστής της Πρωτοβουλίας του Ελληνικού Pledge για τη διαφήμιση στα παιδιά, Νίκος Βέττας- Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Παναγιώτης Μπορέτος- Διευθύνων Σύμβουλος Circana, Κατερίνα Δασκαλάκη- Senior Advisor, Τομέας Απασχόλησης & Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ

Η σημαντική συμβολή της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας, όπως και η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του κλάδου, αναδείχθηκαν στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ) που έλαβε χώρα σήμερα.

Ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί κομβικό σημείο για την ελληνική μεταποίηση, κατέχοντας την πρωτοκαθεδρία με 27,7% των επιχειρήσεων του τομέα και ετήσιο κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα 20 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η βιομηχανία διατηρεί τον τίτλο του μεγαλύτερου εργοδότη στο πεδίο της μεταποίησης, με περισσότερες από 376.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ λειτουργεί και ως ισχυρός πρεσβευτής του ελληνικού brand στις διεθνείς αγορές, με εξαγωγές άνω των 7 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου: από τη διαμόρφωση νέων εμπορικών ισορροπιών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επιφέρουν αυξήσεις στο κόστος των πρώτων υλών, μέχρι το δημογραφικό πρόβλημα που απασχολεί έντονα τη χώρα. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στις προτεραιότητες του ΣΕΒΤ που σχετίζονται με τη διατροφή, την υγεία, την ασφάλεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη της κοινωνίας σε έκτακτες καταστάσεις, ενώ αναδείχθηκε και η ανάγκη προώθησης της καινοτομίας μέσω συνεργασιών με Πανεπιστήμια.

Ανοικτός διάλογος με την Πολιτεία για ενίσχυση της εξωστρέφειας

Επιπλέον, με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και τη βιωσιμότητα του κλάδου, επισημάνθηκε ότι ο ΣΕΒΤ, ως σταθερός συνομιλητής με την Πολιτεία, παραμένει σε ανοικτό διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια του τομέα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο Σύστημα Επιστροφής Εγγύησης Συσκευασιών Ποτών (DRS), όπου η Βιομηχανία είχε καθοριστική συμμετοχή.

Διακεκριμένες παρεμβάσεις από θεσμικούς φορείς

Σε συζήτηση με τίτλο «Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Παγκόσμιες Εξελίξεις στη Βιομηχανία Τροφίμων - Τι να περιµένουµε τα επόµενα χρόνια», συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής ΟΠΑ, Νίκος Βέττας, ο γενικός διευθυντής της Food Drink Europe, Dirk Jacobs και ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης.

Ο Κώστας Τσιάρας, με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο στην αγροδιατροφική αλυσίδα, υπογράμμισε πως «για να υποστηριχθεί συνολικά η βιομηχανία τροφίμων, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η ομαλή ροή από το χωράφι έως το ράφι». Αναφέρθηκε επίσης στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και στα εθνικά στρατηγικά σχέδια, λέγοντας πως «η πολιτική για τον πρωτογενή τομέα είναι εργαλείο σταθερότητας και προγραμματισμού, και απαραίτητη για την επίτευξη μεσο-μακροπρόθεσμων στόχων». Τόνισε δε πως πλέον η ανθεκτικότητα είναι το ζητούμενο, υπερβαίνοντας τις γενικές αναφορές στην ανάπτυξη και την αειφορία.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Γιώτης σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης δεν οδηγούν τις επιχειρήσεις σε κερδοσκοπία, αλλά αντίθετα, η ακρίβεια αποτελεί μεγαλύτερο εχθρό της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών. Επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης εθνικών κινήτρων για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και προώθηση των εξαγωγών.

Ο Dirk Jacobs δήλωσε: «Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω δασμών, πληθωρισμού και κλιματικής αλλαγής. Παρά τη στρατηγική σημασία της, η αγροδιατροφή δεν απολαμβάνει πάντα την πολιτική προτεραιότητα που της αναλογεί. Χρειάζεται άμεση δράση από την ΕΕ και τις ελληνικές αρχές για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά της».

Τέλος, ο Νίκος Βέττας από το ΙΟΒΕ επισήμανε πως, αν και η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, παραμένουν χρόνιες αδυναμίες όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, η οποία επηρεάζει και το εξωτερικό ισοζύγιο. Σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας, η μεταποίηση και ιδιαίτερα η βιομηχανία τροφίμων, μπορούν να προστατευθούν από τις διακυμάνσεις και να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ