Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

13ο Συνέδριο RGC: Γαλάζια ανάπτυξη, καινοτομία και βιωσιμότητα για τις παράκτιες κοινότητες

Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους οι καινοτόμες πολιτικές, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες και οι διεθνείς συνεργασίες μπορούν να ενισχύσουν τη γαλάζια ανάπτυξη, να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των παράκτιων περιοχών και να ανοίξουν νέες προοπτικές σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η θαλάσσια βιοτεχνολογία; Αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), με χορηγό επικοινωνίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά την παρέμβασή του, ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κώστας Καδής, υπογράμμισε ότι η γαλάζια οικονομία αποτελεί σήμερα ένα εξαιρετικά επίκαιρο και κρίσιμο ζήτημα, με σημαντική συμβολή σε πολλαπλά επίπεδα. Όπως σημείωσε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η γαλάζια οικονομία δεν αποτελεί απλώς θεμέλιο της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά είναι επίσης ενσωματωμένη στον πυρήνα της βιομηχανικής και στρατηγικής ασφάλειας της ΕΕ. Με περισσότερες από 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και πάνω από 171 δισ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία, η γαλάζια οικονομία διαμορφώνει καθοριστικά την ανάπτυξη των παράκτιων κοινοτήτων της Ευρώπης.

Παραδοσιακοί και αναδυόμενοι τομείς της γαλάζιας οικονομίας

Η γαλάζια οικονομία είναι ευρεία και ποικιλόμορφη, συνδυάζοντας παραδοσιακούς και αναδυόμενους τομείς. Για παράδειγμα, συμπεριλαμβάνει κλασικούς τομείς, όπως η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια και η ναυτιλία, που υφίστανται σημαντικούς μετασχηματισμούς.

Ταυτόχρονα, καλύπτει νέες και δυναμικές βιομηχανίες, όπως οι θαλάσσιες ΑΠΕ, η γαλάζια βιοτεχνολογία και οι τεχνολογίες παρακολούθησης των ωκεανών. Τομείς όπως η καθαρή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται στη γαλάζια οικονομία, αναδεικνύοντας τον ρόλο της στη βιωσιμότητα των θαλάσσιων πόρων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπρόσθετα, ο κ. Καδής τόνισε ότι είναι στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συνέχιση της στήριξης στους τομείς της αειφόρου αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στην υιοθέτηση καθαρών γαλάζιων τεχνολογιών και στην εφαρμογή επιχειρηματικών μοντέλων που δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση και στην αποκατάσταση οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

«Διαθέτουμε τη γνώση, τη τεχνολογία, το κεφάλαιο και, πιο σημαντικά, τη βούληση να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία, που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα να προάγει νέες βιομηχανίες, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών.

Η σημασία της γαλάζιας οικονομίας για την Ελλάδα

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Καδής και στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στη Νίκαια, τον ερχόμενο Ιούνιο, παρέχοντας ένα στρατηγικό συνεκτικό πλαίσιο αναφοράς για όλες τις πολιτικές που συνδέονται με τους Ωκεανούς. Ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών επεσήμανε, επίσης, τη σημασία της γαλάζιας οικονομίας για την Ελλάδα, καθώς όπως είπε: «Αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της χώρας και ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών της. Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στη συνολική απασχόληση της γαλάζιας οικονομίας της ΕΕ.

Επίσης, συνεισφέρει 12% των θέσεων εργασίας του τομέα, παράγοντας ταυτόχρονα το 4% της προστιθέμενης αξίας της γαλάζιας οικονομίας της ΕΕ. Επιπλέον, στον τομέα του παράκτιου τουρισμού της ΕΕ, η Ελλάδα συμβάλλει στο 19% της απασχόλησης και φιλοξενεί το 20% όλων των επιβατών της ΕΕ». Εν συνεχεία, ο κ. Καδής παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί για την ανάπτυξη της περιφερειακής γαλάζιας οικονομίας.

Αυτά είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας και το επενδυτικό πρόγραμμα InvestEU. Τέλος, ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών τόνισε ότι: «Η Ελλάδα αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η γαλάζια οικονομία στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και στην ανάπτυξη παράκτιων κοινοτήτων μας», ενώ απηύθυνε έκκληση για τη συνέχιση της κοινής προσπάθειας για στήριξη της γαλάζιας οικονομίας, «για την ευημερία των κοινωνιών που εξαρτώνται από αυτήν, για την υγεία των ωκεανών μας και τη διασφάλιση του μέλλοντος των επόμενων γενεών», όπως κατέληξε στην παρέμβασή του.

Προτεραιότητες και προκλήσεις της νέας νησιωτικής πολιτικής

Από την πλευρά του, ο Principal Advisor to the Director-General for Maritime Affairs and Fisheries, Stefaan de Rynck, μίλησε για τη συμβολή της γαλάζιας οικονομίας στην ανάπτυξη της ΕΕ και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη διείσδυσης της έννοιας της γαλάζιας οικονομίας στην κοινωνία, καθώς και για τη συμβολή της στην ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις μέσα από τομείς, όπως η φαρμακευτική, οι ΑΠΕ, η βιοτεχνολογία, η νανοτεχνολογία κ.ά. Παράλληλα, σκιαγράφησε τις προτεραιότητες της νέας νησιωτικής πολιτικής που θα επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτές είναι:

· Η ενίσχυση των αλιευτικών εγκαταστάσεων,
· Η αλιεία εν γένει,
· Η ιχθυοκαλλιέργεια, με δεδομένη την πτώση των ποσοστών της τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ,
· Ο τουρισμός.

Απ’ την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Εμμανουήλ Κουτουλάκης, τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι πως μέσα από τον διάλογο για τον κλάδο της γαλάζιας οικονομίας, καθώς και της θαλάσσιας οικονομίας, θα πρέπει να εμπεδωθεί το γεγονός ότι αυτές δεν είναι απλώς ένα όχημα ή μια κινητήριος δύναμη, αλλά ουσιαστικά ένα μοντέλο που θα εξελίξει. Κάτι που για την Ελλάδα είναι ταυτότητα και DNA.

Η σχέση με τη γαλάζια οικονομία ήταν πάντα συμβιωτική για τα νησιά, επεσήμανε, ενώ περιέγραψε τη γαλάζια οικονομία, τη θαλάσσια οικονομία και τη νησιωτικότητα ως ένα τρίπτυχο, η συνύπαρξη του οποίου μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη των βασικών στόχων για τα νησιά. Κάτι που συμπυκνώνεται στις βιώσιμες και διατηρήσιμες θέσεις απασχόλησης και στο εισόδημα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ