Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ακίνητα: Πόσο μειώθηκαν οι τιμές και τα ενοίκια την περασμένη δεκαετία

Ακίνητα
Ακίνητα / Πηγή: Intime

Οι μειώσεις στις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων στην Ελλάδα συμβάδισαν τη δεκαετία 2010-2020 και ήταν οι μεγαλύτερες με διαφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου κατά κανόνα η τάση ήταν έντονα ανοδική, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών το 2020 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένες κατά 28,1% και των ενοικίων κατά 25,2%.

Στο σύνολο της ΕΕ, οι τιμές των κατοικιών ήταν αυξημένες (στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010) κατά 28,6% και των ενοικίων κατά 14,9%. Η ταχύτερη αύξηση των τιμών των κατοικιών στην ΕΕ σημειώθηκε από τις αρχές του 2015, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άρχισε τα προγράμματα αγορών ομολόγων που ενίσχυσαν θεαματικά τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε μείνει εκτός του QE έως τον Απρίλιο του 2020 που η ΕΚΤ αποφάσισε λόγω της πανδημίας να αγοράζει και τα ελληνικά ομόλογα.

Εκτός από την Ελλάδα, μείωση των τιμών των κατοικιών την περασμένη δεκαετία σημειώθηκε και στην Ιταλία (15,2%), την Ισπανία (5,2%) και την Κύπρο (3,4%). Μείωση ενοικίων σημείωσε, εκτός της Ελλάδας, μόνο η Κύπρος (4,1%).

Ρεκόρ αύξησης των τιμών κατοικιών στην Ευρωζώνη εν μέσω πανδημίας

Οι τιμές των ακινήτων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 με ετήσιο ρυθμό 5,4% που είναι ο υψηλότερος από το τέταρτο τρίμηνο του 2006, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,7%, σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat (για την Ελλάδα δεν δημοσιεύονται σχετικά στοιχεία).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (16,7%), τη Δανία (9,8%) και τη Λιθουανία (9,4%).

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ