Νέα
  • ΓΔ: 925.83 +0.17%
  • Τζίρος: 63,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Αυξάνονται οι κίνδυνοι διόρθωσης των αγορών

Η διαφαινόμενη παράταση του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ προκάλεσε νέα άνοδο στην τιμή των ομολόγων / Πηγή: Pixabay
Η διαφαινόμενη παράταση του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ προκάλεσε νέα άνοδο στην τιμή των ομολόγων / Πηγή: Pixabay

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ιζαμπελ Σνάμπελ, προειδοποίησε ότι μία επ΄αόριστον καθυστέρηση στην εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης , λόγω της προσφυγής στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, θα αποτελούσε καταστροφή για την Ευρώπη. «Δεν είναι δικό μου θέμα να κάνω σχόλιο για το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, αλλά θα ήταν οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη αν η εκταμίευση των κεφαλαίων καθυστερούσε επ’ αόριστο. Αν γινόταν αυτό, η Ευρώπη θα έπρεπε να σκεφθεί εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο», απάντησε η Σνάμπελ σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα αυτό.

Το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα εθνικά προγράμματα στήριξης θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των επιπέδων χρέους των χωρών δεν αποτελεί πρόβλημα, είπε η Σνάμπελ, εφόσον οι δαπάνες ενισχύσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. «Η αύξηση στο δημόσιο χρέος είναι αναπόφευκτη και εύλογη λόγω της κρίσης του αιώνα, ενόσω οι δαπάνες ενισχύουν με βιώσιμο τρόπο την ανάπτυξη», δήλωσε η Σνάμπελ.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο ανέστειλε την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι εξετάζει την προσφυγή κατά του σχεδίου ενίσχυσης των επενδύσεων με δανεισμό.

Η Σνάμπελ εξέφρασε, επίσης, ανησυχίες για τους δυνητικούς κινδύνους στις χρηματοπιστωτικές αγορές από δραστηριότητες των hedge funds. Το γεγονός ότι η κατάρρευση του hedge fund, Archegos, προκάλεσε απώλειες δισεκατομμυρίων μεγάλων τραπεζών, όπως της Credit Suisse, αποτελεί «προειδοποιητικό μήνυμα ότι υπάρχουν σημαντικοί συστημικοί κίνδυνοι», δήλωσε η Σνάμπελ.

Η υπόθεση αυτή, πρόσθεσε, έδειξε ότι υπάρχουν «σημαντικά ρυθμιστικά κενά». Η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα υπέστη ζημιές 4,4 δισ. ελβετικών φράγκων από τις συναλλαγές της με την Archegos, οδηγώντας στην αλλαγή της διοίκησης της επενδυτικής της τράπεζας και των διευθύνσεων για τον κίνδυνο.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι διόρθωσης των τιμών των μετοχών 

Σε ερώτηση για το αν οι τιμές των μετοχών και των ακινήτων πρόκειται να καταρρεύσουν, η Σνάμπελ είπε ότι οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών εξακολουθούν να είναι δικαιολογημένες από τις προσδοκίες υψηλότερων κερδών, αλλά «οι κίνδυνοι διόρθωσης αυξάνονται, ιδιαίτερα αν η οικονομική ανάκαμψη είναι κατώτερη των προσδοκιών». Για τα ακίνητα είπε ότι υπάρχουν και στην Ευρώπη ενδείξεις υπερβολικών τιμών. 

Αναφορικά με το bitcoin, η Σνάμπελ είπε ότι ανησυχεί πως η εμπιστοσύνη στα κρυπτονομίσματα μπορεί να εξατμισθεί γρήγορα, αποδιαρθρώνοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ