Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Πιερρακάκης στο συνέδριο της «Η»: Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομική αρχιτεκτονική της χώρας

pierrakakis

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί ότι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης, περιέγραψε μιλώντας στο οικονομικό συνέδριο της Ημερησίας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο συνέδριο «Ελλάδα 2030: βιώσιμη ανάπτυξη στην εποχή των κρίσεων», που διοργανώνει η Ημερησία σε συνεργασία με το OPEN TV και το «ΕΘΝΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της την κρίση, έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και μπορεί πλέον να θέσει τον πήχη ψηλότερα.

Αναφορικά με τις αναμενόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, αύριο Σάββατο, ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρόκειται για μια «λίστα παροχών», αλλά για ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομική πορεία της χώρας.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της στις αγορές κατακτώντας την επενδυτική βαθμίδα, κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 2,3% - πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - και μείωσε την ανεργία στο 7,9%, δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, το δημόσιο χρέος ακολουθεί τροχιά αποκλιμάκωσης, ενώ οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν από 11,5% το 2019 στο 15,3% σήμερα.

Σε αυτό το σημείο στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της αυτοπεποίθησης, τονίζοντας ότι σημαντική δεν είναι μόνο η πορεία των δεικτών αλλά και ότι πλέον «έχουμε τη δύναμη και την πίστη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε μπροστά».

Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Αναφορικά με τις επερχόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν δεν θα αποτελέσουν «μια λίστα παροχών», αλλά θα σηματοδοτήσουν την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην οικονομική αρχιτεκτονική της χώρας. Στο επίκεντρο αυτού του νέου πλαισίου θα βρίσκονται, όπως είπε, οι οικογένειες με παιδιά, με έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης που επωμίστηκε το βάρος της κρίσης.

Κεντρικός άξονας θα είναι η φορολογική ελάφρυνση και η δικαιοσύνη, ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, χωρίς όμως να εξαντλείται η στρατηγική εκεί. «Η ανάπτυξη δεν είναι στατιστική» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση είναι οι καλύτερες δουλειές, τα ισχυρά δημόσια οικονομικά και οι καλύτερες υπηρεσίες σε παιδεία, υγεία και μεταφορές.

Η μάχη με τον κυνισμό

Σε πιο προσωπικό τόνο, ο υπουργός περιέγραψε την ανάπτυξη ως «την καθημερινή αναμέτρηση με τη νοοτροπία του κυνισμού και της αδράνειας». Θύμισε παραδείγματα όπως η εισαγωγή του gov.gr το 2019, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του 2024 και η κατάργηση των διατραπεζικών χρεώσεων τον Αύγουστο του 2025. «Δεν δέχομαι το ‘δεν γίνεται’», είπε, τονίζοντας ότι πάντα υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εστίασε στην εξωστρέφεια, την οποία χαρακτήρισε «στρατηγική επιλογή» όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την κοινωνική συνοχή και την εθνική ασφάλεια. Όπως είπε οι εξαγωγές έχουν φτάσει στο 42% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιες από την προ κρίσης περίοδο, ενώ παράλληλα η χώρα συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές διεργασίες ενοποίησης των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό τοποθέτησε την πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext και την αύξηση της συμμετοχής της UniCredit στην Alpha Bank.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά από την βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση καθώς η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές της επιδόσεις. Επισήμανε πάντως ότι εντός της κοινής αγοράς εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, τα οποία χαρακτήρισε ισοδύναμα με «δασμό 110%» συνολικά και «45% στη μεταποίηση».

Ανάγκη για ενότητα και όραμα

Η σταθερότητα, τόνισε ακόμα ο κ. Πιερρακάκης, αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα έχει αποδείξει πως μπορεί να σταθεί με αυτοπεποίθηση, εφόσον υπάρχει ηγεσία με σχέδιο και συνέπεια. Τόνισε ότι ο πολιτικός διχασμός «διαιρεί και αφαιρεί» και ότι η συνεννόηση στα θεμελιώδη είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για την πρόοδο.

Με το βλέμμα στο 2030, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει «πιο ισχυρή, με πιο σύγχρονη οικονομία και πιο δίκαιη κοινωνία».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ