Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Moody's: Στα 5,4 τρισ. δολάρια οι παγκόσμιες αποταμιεύσεις λόγω κορονοϊού

euros
Πηγή: Pixabay

Πρόσθετες αποταμιεύσεις, που ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 5,4 τρισ. δολαρίων, έκαναν τα νοικοκυριά παγκοσμίως μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ αυξάνεται η εμπιστοσύνη τους στις οικονομικές προοπτικές, προμηνύοντας μία ισχυρή αύξηση των δαπανών τους μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Το παραπάνω ποσό των πρόσθετων αποταμιεύσεων– που αντιστοιχεί σε πάνω από το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ – είχε δημιουργηθεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, στις οποίες αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

Η μεγάλη αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές μπορεί να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αγορές μόλις ανοίξουν ξανά τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων. Ο παγκόσμιος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Convention Board ενισχύθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005 που δημοσιεύει σχετικά στοιχεία, με σημαντικές αυξήσεις σε όλες τις περιοχές του κόσμου.  

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Mark Zandi, δήλωσε: «Ο συνδυασμός της αποδέσμευσης μίας μεγάλης εκκρεμούς ζήτησης και των μεγάλων πρόσθετων αποταμιεύσεων θα οδηγήσει σε μία μεγάλη άνοδο της καταναλωτικής δαπάνης σε όλο τον κόσμο καθώς θα εξασφαλίζεται η ανοσία της αγέλης και θα ανοίγουν οι οικονομίες».

Αν οι καταναλωτές δαπανήσουν μόλις το ένα τρίτο των πρόσθετων αποταμιεύσεων τους θα αυξήσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 2% φέτος και τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο Moody’s.

Οι αποταμιεύσεις αυτές δημιουργήθηκαν από τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων στις μεγάλες οικονομίες και τη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας για τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα και της διακοπής λειτουργίας πολλών εταιρειών  παροχής υπηρεσιών.

Οι αποταμιεύσεις είναι μεγαλύτερες στις αναπτυγμένες οικονομίες

Ετσι, το 2020 οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών σε πολλές μεγάλες οικονομίες έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους αυτό τον αιώνα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν με ταχείς ρυθμούς σε πολλές περιοχές.

Ο Zandi σημείωσε ότι οι νέες αποταμιεύσεις ήταν μεγαλύτερες στις αναπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Μόνο στις ΗΠΑ, τα νοικοκυριά αποταμίευσαν επιπλέον 2 τρις. δολάρια, όπως εκτιμά ο Moody’s, πριν ακόμη από τις θηριώδεις μεταβιβαστικές πληρωμές στο πλαίσιο του πακέτου Μπάιντεν, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Η οικονομολόγος της Barclays, Silvia Ardagna, αναμένει «μία εύλογα ισχυρή επιτάχυνση των οικογενειακών δαπανών φέτος» στις ΗΠΑ και «σε μικρότερο βαθμό στη Βρετανία», αν και προειδοποιεί ότι «μία βραδύτερη πορεία των εμβολιασμών μπορεί να σημάνει ότι η εκκρεμής ζήτηση δεν θα υλοποιηθεί στην Ευρωζώνη», τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Με πληροφορίες από Financial Times

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ