Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Goldman Sachs: Η έλλειψη ημιαγωγών πλήττει 169 βιομηχανικούς κλάδους

Goldman Sachs
Πηγή: APImges

H παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών ή μικροτσίπ λόγω της κρίσης του κορονοϊού έχει αγγίξει με κάποιον τρόπο 169 βιομηχανικούς κλάδους, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.

Από την παραγωγή χάλυβα έως τις βιομηχανίες που κατασκευάζουν συστήματα air conditioning και ψυγεία και από τις ζυθοποιίες έως την παραγωγή σαπουνιών, η επίπτωση από την κρίση των μικροτσιπ είναι αισθητή.

Για να προσδιορίσει ποιοι κλάδοι έχουν πληγεί από την έλλειψη, η Goldman Sachs εξέτασε την ανάγκη κάθε ενός για μικροτσίπ και σχετικά συστατικά ως ποσοστό του ΑΕΠ (της προστιθέμενης αξίας τους). Οι κλάδοι που δαπανούν πάνω από το 1% του ΑΕΠ τους σε μικροτσίπ θα επηρεασθούν από την έλλειψη των ημιαγωγών, σύμφωνα με την τράπεζα.

Για παράδειγμα, η αυτοκινητοβιομηχανία δαπανά το 4% του ΑΕΠ της σε μικροτσίπ και σχετικούς ημιαγωγούς.

Οταν άρχισε η πανδημία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, προβλέποντας μείωση των αγορών από τους καταναλωτές, μείωσαν τις προμήθειές τους σε ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε όλη την παραγωγικής διαδικασία τους.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την αγορά οχημάτων ανέκαμψε ταχύτερα από τις προβλέψεις τους και το τέταρτο τρίμηνο του 2020 οι πωλήσεις ήταν μεγαλύτερες από αυτές του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

Καθώς συνέβαινε αυτό, ο κόσμος άρχισε παντού να αγοράζει καταναλωτικά τεχνολογικά προϊόντα για να προσαρμοστεί στις συνθήκες της πανδημίας. Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν αγόραζαν μικροτσίπ, οι κατασκευαστές ημιαγωγών άρχισαν να παράγουν μικροτσίπ για καταναλωτικά τεχνολογικά προϊόντα.

Μόλις οι αυτοκινητοβιομήχανοι αντελήφθησαν ότι χρειάζονταν περισσότερα μικροτσίπ, οι κατασκευαστές τους είχαν ήδη στραφεί στην παραγωγή chip για τις τεχνολογικές εταιρείες. Σήμερα, και οι δύο κλάδοι πασχίζουν για στήριξη από τον περιορισμένο αριθμό κατασκευαστών ημιαγωγών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η έλλειψη ημιαγωγών μπορεί να αφαιρέσει έως και 1% από το ΑΕΠ των ΗΠΑ, παρά την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών με τη συνεχιζόμενη χαλάρωση των lockdown.

Με πληροφορίες από yahoo.finance.com

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ