Νέα
  • ΓΔ: 914.84 -3.02%
  • Τζίρος: 86,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης: Αν επιτύχει θα αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα

Dombrovskis και Gentiloni

Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα αν επιτύχει να επιταχύνει την ανάπτυξη και να προωθήσει μία πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία, δήλωσαν οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν πέρυσι να δανεισθούν από κοινού 750 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα προικοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ύφεση που προκάλεσε η COVID-19 και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Το Ταμείο συμφωνήθηκε ως ένα έκτακτο και εφάπαξ μέτρο, εν μέσω μάλιστα της αντίθεσης στον κοινό δανεισμό από χώρες του Βορρά.

Δηλώσεις Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι

Για πολλούς οικονομολόγους, πάντως, το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν ένα βήμα σε μία κατεύθυνση πιο τακτικής κοινής έκδοσης χρέους από τις χώρες της ΕΕ στο μέλλον, άποψη που ασπάστηκαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο Επίτροπος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

«Οσο μεγαλύτερη επιτυχία έχουμε στην υλοποίηση του Ταμείου, τόσο περισσότερο περιθώριο θα υπάρξει για συζητήσεις σχετικά με ένα μόνιμο εργαλείο, πιθανόν αντίστοιχης μορφής», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

«Θα έχει μόνιμες συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, επειδή τα δάνεια (που θα αντληθούν για το Ταμείο Ανάκαμψης) θα πρέπει να αποπληρωθούν τα επόμενα τριάντα χρόνια», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στην ίδια επιτροπή, προσθέτοντας:

«Στο μέλλον – αν το εργαλείο αυτό είναι αποτελεσματικό και μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στους νέους ίδιους πόρους για την αποπληρωμή του κοινού χρέους, θεωρώ ότι θα μπορούμε να έχουμε μία σοβαρή συζήτηση για περαιτέρω πρωτοβουλίες. Αλλά αυτό που έχει κρίσιμη σημασία για να υπάρξουν οι νέες πρωτοβουλίες, είναι να έχει αποτελέσματα αυτή (το Ταμείο Ανάκαμψης) και να υπάρξει αποπληρωμή με νέους ίδιους πόρους».

Για να αρχίσει η Κομισιόν τον δανεισμό από τις αγορές, όλα τα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ πρέπει να επικυρώσουν την απόφαση αύξησης των εθνικών εγγυήσεων για την αποπληρωμή του, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για νέους φόρους που θα είναι ουσιαστικά οι νέοι ίδιοι πόροι για την αποπληρωμή των δανείων. Από τις 27 χώρες, οι οχτώ δεν έχουν εγκρίνει ακόμη την παραπάνω απόφαση.

Από τον Ιούλιο οι πρώτες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Εως σήμερα, 14 χώρες έχουν στείλει στην Κομισιόν τα σχέδια ανάκαμψής τους, ενώ ο Ντομπρόβσκις είπε ότι οι υπόλοιπες μπορούν να το πράξουν έως τις αρχές Ιουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε, επίσης, ότι αν τα αιτήματα των χωρών – μελών προχωρήσουν όπως είναι προγραμματισμένο,  οι πρώτες εκταμιεύσεις (προκαταβολές) από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να γίνουν ακόμη και τον Ιούλιο και οι δεύτερες πριν από το τέλος του έτους.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ