Νέα
  • ΓΔ: 915.93 -0.45%
  • Τζίρος: 26,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: Μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών για τα δάνεια - Ερχεται νομοσχέδιο για τις προδιαγραφές

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Mεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές καταγράφεται στις επαφές που έχουν με τις τράπεζες σχετικά με τις δυνατότητες  επενδύσεων μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για ποσό σχεδόν 13 δισ. ευρώ, το οποίο θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, για να μοχλευτεί ένα συνολικό ποσό ιδιωτικών επενδύσεων πάνω από 30 δισ. ευρώ. 

Επενδυτικά projects στους τομείς της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, της ψηφιοποίησης και της αμυντικής βιομηχανίας  φαίνεται να είναι έτοιμα και περιμένουν την εκκίνηση της επίσημης διαδικασίας προκειμένου να υποβληθούν στις τράπεζες. Ηδη στους τραπεζικούς ομίλους έχουν δημιουργηθεί ειδικά γραφεία που συζητούν πιθανές επενδύσεις και λειτουργούν  συμβουλευτικά για την επιτυχή ένταξη των έργων στο Ταμείο.

Τα έργα θα αξιολογούνται με αυτόματες και ταχύτατες διαδικασίες μέσω του τραπεζικού συστήματος, εθνικού και ευρωπαϊκού, ενώ σχεδιάζεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των επενδυτικών έργων που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Tαμείου Aνάκαμψης. Θα προσδιορίζονται επακριβώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων σε πέντε τομείς: στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, την εξωστρέφεια, την έρευνα και ανάπτυξη και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. 

H σχετική νομοθεσία για την επιλεξιμότητα και τις προδιαγραφές θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Iούνιο, προκειμένου οι  επενδυτές να επισπεύσουν την προετοιμασία τους, καθώς τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται. Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ενίσχυσης, το δάνειο μηδενικού επιτοκίου θα ανέρχεται σε 30-50%, η ίδια συμμετοχή σε τουλάχιστον 20% και το υπόλοιπο από ποσοστό θα καλύπτεται από τις τράπεζες.

Τα δάνεια θα δίνονται μέσα από 3 κανάλια:

  1. Διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως ΕΤΕπ και EBRD, που θα ασχοληθούν με μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια. Ήδη η κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία με την ΕΤΕπ για τη διαχείριση επενδύσεων 5 δισ. ευρώ,που σημαίνει ότι θα διαχειριστεί τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα 13 δισ. ευρώ των δανείων που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεδομένου ότι το δάνειο θα φτάνει έως το 50% της επένδυσης
  2. Εμπορικές τράπεζες
  3. Την Εquity Platform που θα απευθύνεται σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και θα πάρει πολύ μικρότερο μερίδιο από τα δύο πρώτα κανάλια. 

Ενας ανεξάρτητος ελεγκτής εγκεκριμένος από το υπουργείο οικονομικών θα αξιολογεί την επιλεξιμότητα της επένδυσης και θα επαληθεύει τη μέγιστη κρατική ενίσχυση. Εάν μια επένδυση είναι επιλέξιμη, οι τράπεζες προχωρούν στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας του επενδυτή και της σκοπιμότητας της επένδυσης σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.

Τα δάνεια θα δίνονται στις τράπεζες σε δόσεις των 100-200 εκατ. ευρώ κάθε φορά και όταν συμβασιοποιείται ένα μεγάλο ποσοστό θα μπορεί να δίνεται η επόμενη δόση. Η αποπληρωμή του κεφαλαίου καθώς και οι τόκοι γίνονται από τον επενδυτή σε ξεχωριστούς λογαριασμούς, ένας στην Εμπορική Τράπεζα και ένας στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ