Νέα
  • ΓΔ: 1236.2 +1.24%
  • Τζίρος: 93,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιστρεπτέες: Πώς θα δοθούν τα voucher για πληρωμή φόρων και εισφορών σε 25.000 επιχειρήσεις

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Με την ενεργοποίηση, το επόμενο διάστημα, του μέτρου της παροχής ρευστότητας, με τη μορφή πιστωτικού για άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις κατά τους τρεις πρώτους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, ολοκληρώνεται ο βασικός κύκλος των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ το 2021 και 40 δισ. από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Οι τελευταίες εκκρεμότητες

Χθες ανακοινώθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες στο μέτωπο των μέτρων στήριξης, με το πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 450 εκατ. ευρώ, την απαλλαγή επιχειρήσεων πληττόμενων κλάδων από καταβολή ενοικίου και για τον μήνα Ιούνιο, αλλά και τη χορήγηση ενισχυμένης διπλής δόσης σε 41.437 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Mε πρωταρχικό στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στη μετά κορονοϊό εποχή και να αποφευχθούν τα λουκέτα, το οικονομικό επιτελείο ρίχνει στην αγορά 300 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2», με το οποίο το κράτος θα αναλάβει την πληρωμή δόσεων επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες, 500 εκατ. ευρώ του προγράμματος παγίων δαπανών, 750 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη στήριξη σε εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους και πάνω από 300 εκατ. ευρώ ως έξτρα χρηματοδοτήσεις για την πληρωμή υποχρεώσεων μέσω πιστωτικού για τις επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής 1, 2 και 3.

Με βάση τις εκτιμήσεις, το πιστωτικό θα καλύψει περίπου 25.000 επιχειρήσεις με μεγάλες απώλειες τζίρου που είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός, θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις με εργαζόμενους που είχαν πέρυσι μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις «επιστρεπτέες 1 έως 3», να λάβουν ένα πιστωτικό για το 35% του συνολικού ποσού αυτών των επιστρεπτέων προκαταβολών. Το συγκεκριμένο πιστωτικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τα τέλη του 2021 για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 60 δόσεις από τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Το μέτρο αυτό δίνει άμεσα πρόσθετη ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εργαζομένους που είναι σε δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Ρύθμιση οφειλών

Το τελευταίο μέτρο για τις συνέπειες της πανδημίας θα είναι η νέα ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας, που αναμένεται να «κλειδώσει» μετά τις επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των θεσμών κατά την 11η αξιολόγηση τον προσεχή Ιούλιο. Στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν να θέσουν σε εφαρμογή διπλή ρύθμιση οφειλών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Το σχέδιο δύο αξόνων περιλαμβάνει μια συνολική ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, από 60 έως 72 δόσεις, χωρίς «κούρεμα» όπως ζητά μετ' επιτάσεως η αγορά, αλλά και την αναβίωση των ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για όσους τις απώλεσαν εν μέσω πανδημίας.

Μόνο οι οφειλές της πανδημίας κινούνται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των 6-7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. είναι «παγωμένοι» φόροι και εισφορές, ενώ τα υπόλοιπα είναι ποσά τα οποία δανείστηκαν οι επιχειρήσεις μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών και πρέπει να επιστρέψουν ένα μέρος αυτών στο κράτος. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ήδη ανέρχονται στα 109 δισ. ευρώ και εκφράζονται φόβοι για αύξηση τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ