Νέα
 • ΓΔ: 1013.17 -0.69%
 • Τζίρος: 54,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΒΕ: Ενα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για το κλίμα θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης
Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης / Πηγή: Eurokinissi

Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (Compete.gr) και το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EPLO) για τον νέο κλιματικό νόμο, ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), υποστήριξε ότι «πρέπει να σώσουμε τον πλανήτη και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ωστόσο από την άλλη πρέπει να προσαρμόσουμε τις οικονομίες μας στα νέα δεδομένα, με τις προσαρμογές να υιοθετηθούν από το σύνολο των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα πρέπει να συντονιστεί με όσα συμβαίνουν στις προηγμένες χώρες και να δημιουργήσει το δικό της θεσμικό πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, για τη διαμόρφωση του πλαισίου αυτού απαιτείται:

 • Διαβούλευση με όλα τα μέρη.
 • Σοβαρή μελέτη των παγκόσμιων καλών πρακτικών και υιοθέτηση και θεσμοθέτηση με κατάλληλες προσαρμογές από τη χώρα μας.
 • Δημιουργία ενός ρεαλιστικού σχεδίου εφαρμογής των απαραίτητων προσαρμογών για την οικονομία και την κοινωνία.

Αποφυγή υπερβολών

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ υπογράμμισε ότι «για μια τέτοια προσπάθεια που καθορίζει το μέλλον όλων μας, το βασικό στοίχημα είναι η αποφυγή των υπερβολών. Μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα προσπαθεί να εξέλθει από μια δεκαετή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις από την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «η επένδυση της Ελλάδας σε ένα πραγματικά φιλικό κλιματικά μέλλον πρέπει να αποτελέσει μέρος της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας και εισροή κεφαλαίων που τόσο ανάγκη έχουμε. Επιπλέον, θα συμβάλει στην εξοικονόμηση κάθε είδους πόρων, τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο κυρίως μακροπρόθεσμα».

Το κατάλληλο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις

Ποιο είναι όμως το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις;

Ο κ. Σαββάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι:

 • Πρέπει να είναι πλαίσιο αρχών, κοινά αποδεκτών, που να ακολουθούν τη διεθνή πρακτική.
 • Να συμπεριληφθούν τα κατάλληλα εργαλεία: θεσμικά και χρηματοδοτικά που θα εξασφαλίζουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να προσαρμοστούν με επιτυχία στο στρατηγικό πλαίσιο που θα τεθεί για τη μετατροπή της Ελλάδας σε πιο φιλική προς το κλίμα και το περιβάλλον χώρα.
 • Να υπάρχουν εκτιμήσεις για τις ειδικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές στην πορεία τους προς την κλιματική ουδετερότητα και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
 • Σε ένα πλαίσιο παγκοσμιοποίησης αυτό που μετράει περισσότερο για τις επιχειρήσεις είναι η διεθνής ανταγωνιστικότητα, η παραγωγή και διάθεση προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Η κλιματική ουδετερότητα θα πρέπει να συνοδεύεται και από οικονομική εφικτότητα, η δυνατότητα πρόσβασης των καταναλωτών σε κλιματικά ουδέτερα προϊόντα και υπηρεσίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ